Atât designerii cât și dezvoltatorii web au realizat în ultimul timp că e de ajutor să cunoască bazele celeilalte specializări.Adesea totuși, acest lucru nu se materializează practic, obținându-se rezultate dezamăgitoare atunci când produsul finit este privit din ambele perspective.Pare așa de bine când stai în sfera ta de cunoaștere, unde termenii ambiguii sau hilari de design nu sunt prezenți cu o frecvență înfricoșătoare.Dar realitatea nu e așa de înfricoșătoare…adevărul e că la baza, un design bun stă doar pe câteva principii.
1. Spațiul
Conceptul sacru numit de web designeri spațiu alb(cunoscut și ca spațiu negativ) este unul dintre cele mai importante componente din web design.Marginile sale, padding-ul, spațierea literelor și line-height-ul din text; orice parte a site-ului care nu conține vreun obiect ce ar atrage atenția ochiului (ceea ce înseamnă că tiparele sau imaginile pot face parte din spațiul alb, atâta timp cât ele se retrag din prim-plan).
Spațiul alb
De exemplu, acest blog are o mulțime de elemente ce formează spațiul alb, deși la prima vedere ai putea crede că tiparele de sus și din lateral nu intră în această categorie. Dar ele intră, fiindcă contrastul este foarte slab și relaxează privirea.Ăsta-i și scopul spațiului alb; detensionează privirea, creează pauze în absorbția de conținut fără de care userul ar deveni copleșit de informația de pe site.Observă cum toate secțiunile din sidebar ocupă atât de mult loc pentru a spune așa de puține; asta face textul mult mai lizibil, iar secțiunile mult mai ușor de diferențiat.Toate aceste spații fac site-ul mai elegant, foarte bine organizat și mai primitor.
Sfaturi cu privire la spațiul alb:
- Asigură-te că toate blocurile de text sunt împărțite în paragrafe mai scurte, liste și imagini.
- Texturi subtile, tiparuri și imagini pot fi folosite pe post de spațiu alb, dar nu exagera.Prea multe elemente se pot obtura, iar rezultatul final e unul confuz, chiar dacă contrastul este foarte scăzut.
2.Contrastul
Sunt o mulțime de metode prin care poți obține contrastul în design, dar cel puțin câteva trebuie utilizate pentru a face un website să arate bine.Există un contrast al culorilor; oamenii în mod inconștient răspund la acesta atunci când văd un buton colorat pe un fundal neutru.Există de asemenea și metode de utilizare a formelor și mărimilor contrastante.În toate formele sale, contrastul este utilizat pentru a scoate în evidență secțiuni mai importante și pentru a adăuga o idee de mișcare și interes elementelor care ar arăta static și plictisitoare dacă ar fi prea similare.
Contrastul îndrăzneț
Acest website folosește toate cele 3 tipuri de contrast menționate mai sus: blocurile plate, luminoase de culoare ies în fundalul simplu, neutru și texturat.Forma organică a logo-ului din stânga contrastează cu restul tipografiei, ce este arhitecturală și dreaptă.Mai mult de atât, se remarcă și fontul din titlu, el fiind mult mai mare ca restul elementelor de tipografie.
Sfaturi cu privire la contrast:
- Recurge reguli de culoare comune, utilizând o roată a culorilor pentru a determina care nuanțe arată cel mai izbitor când sunt puse laolaltă.
- Fonturile nu trebuie să fie întotdeauna foarte diferite în proporții și mărimi, dar cel puțin unul din aceste contraste va fi întotdeauna de ajutor la un design.
3. Echilibrul
Ultimul concept major ce trebuie cucerit este cel care taclează aranjarea în pagină.Dacă un layout este dezechilibrat, el nu va arată bine.Pe cealaltă parte, dacă este complet centrat, riscă să arate învechit și plictisitor(nu e vorba aici de stilul învechit, retro).Echilibrul este atins atunci când greutatea vizuală a elementelor de pe o parte este contracarată de elementele de pe cealaltă parte.
Echilibrul vizual
De exemplu, ai putea la început să identifici acest site ca fiind unul dezechilibrat fiindcă bannerul și logo-ul sunt ambele pe aceeași parte.Totuși, greutatea vizuală ce o conferă pe partea stângă este întâlnită și pe partea cealaltă datorită barei de navigare și a imaginii izbitoare.
Sfaturi cu privire la echilibrul elementelor:
- Închide ochii pe jumătate atunci când vrei să vezi echilibrul elementelor de pe o pagină.Formele elementare ale blocurilor vor fi mai ușor de identificat, iar detaliile care distrag atenția vor fi mai puțin vizibile.
- Echilibrul nu înseamnă exact egalitate.O bucată mare și portocalie poate fi echilibrată și de un buton portocaliu pe cealaltă parte.
- Uite aici câteva sfaturi de design care te vor ajuta să-ți faci o idee mai bună despre echilibrul în design; layout-ul este unul din cele mai importante aspecte în acest domeniu.
Dezvoltatorii nu ar trebui să simtă că ar avea nevoie de un doctorat în arte pentru a înțelege, precum fac designerii fiecare aspect al înfățisării unui website.Tot ce este nevoie e o înțelegere generală pentru a fi capabil să cooperezi pentru a crea un design grozav.O înțelegere bună a principiilor menționate mai sus vor conta enorm în interacțiunea ta cu designerii și aspectele vizuale ale oricărui proiect.