Încep prin a spune că articolul conține și o notă subtilă de autoironie, ținând cont că de ceva vreme și eu mi-am pierdut „îndemânarea”. Desigur, tot încerc să mă remaniez, dar precum mașinile vechi, sunt mai greu de urnit. Buuunnn…lăsând nota personală la o parte, o întrebare naturală, din partea d-voastră ar fi: de ce scriu tocmai eu acest articol, cu riscul de a da și eventuale sfaturi, în pofida faptului că nu sunt în măsură?
Un eventual răspuns…fiindcă nu sunt în măsură și văd direct absența unui condei arzător. Tocmai de aceea vă voi spune câteva motive pentru care merită să scrieți și la anul…nu de alta, dar să fie cu belșug.
1. Este modul în care-ți actualizezi CV-ul
Spun acest lucru din prisma unui tânăr freelancer…primele mele proiecte nu s-au datorat unei căutări minuțioase a vreunui angajator. A fost un vizitator, ca și tine, ce a intrat la mine pe blog, a văzut că sunt ceva lucruri interesante și s-a hotărât să mă contacteze. Blog-ul a devenit, pentru acel om, un CV complet, mult mai amănunțit și mai detaliat decât orice alt Europass – și poate tocmai asta l-a convins.
Acesta e unul din argumentele mele tari atunci când aud pe cineva că nu are rost să scrie pe blog, căci nu are vizitatori și nu face vreun ban. Poate voi fi cu această idee puțin off-topic, dar merită să o împărtășesc. Să pornim de la fapte concrete:
- Acest site are la ora actuală in jur de 100-150 de vizitatori pe zi – o cifră mică pentru cunoscători
- Lunar, nu cred că produce, pe cont propriu, mai mult de un suc Cola la 2 jumate.
- Conține acum peste 150 de articole, unele de mare întindere(nu din filozofii SEO)
La prima vedere oricine ar putea spune că nu are vreun sens să mențin acest blog.
Ba să știți că are…e precum un CV și, de două-trei ori pe an(în ciuda faptului că blog-ul nu este foarte actualizat), sunt contactat de oameni cărora le fac diferite proiecte. În felul acesta, îmi găsesc cei din jurul meu de lucru, iar eu nu trebuie să fac nimic în această privință. Desigur, dacă m-aș bate și eu gura, rezultatele ar fi cu siguranță diferite. Ideea e că – scrie pe blog ce știi din nișa ta căci oameni din această nișă vor veni la tine – iar ei nu vor fi întotdeauna doar cititori.
Shutterstock
2. Îți îmbunătățești tehnicile de comunicare
Este un amănunt trecut adesea cu vederea și poate din cauză că nu se află printre motivele premergătoare creării unui blog. Dar numai gandiți-vă…ca blogger activ postezi, comunici cu readerii, răspunzi la o groază de mesaje, mai scrii și pe pagina de Facebook a blog-ului – toate acestea, în timp, se depun și te fac un comunicator iscusit sau cel puțin te fac o persoană ce poate închega un dialog. Eu cel puțin admir oamenii care pot închega un dialog frumos, mai ales într-un cadru formal fără a se folosi de foi, promptere, slide-uri etc. … par „cetiți”.
Intru pe teren minat și mă avânt în a spune că poate va fi de ajutor și la vreun eventual interviu. O alăturare plăcută a cuvintelor sprijinită pe un suport de aptitudini mă gândesc că nu strică în astfel de momente.
3. Ești forțat să înveți lucruri noi
Blogging-ul nu se rezumă la a scrie numai ce ști. De multe ori, vei realiza că începi de la o singură idee care, din propria-ți curiozitate, o dezvolți din ce în ce mai mult pe măsură ce te documentezi. Acesta e poate și unul din principalele avantaje pentru care merită să scrii. Atunci când scriam regulat pe blog, de mai multe ori pe săptămână, mi-aduc aminte că eram într-o căutare continuă(intram pe o groază de site-uri – de coding, web design etc.) în speranța că voi găsi ceva interesant, ca mai apoi să ajungă, într-o formă sau alta, și aici. Privind acum în retrospectivă, pot spune că faceam și bine și rău.
- Bine, fiindcă erau la finele zilei lucruri noi, iar multe dintre ele s-au și păstrat. De aceea, astăzi, terminologia din sfera web mi se pare chiar naturală
- Rău, fiindcă triam informația relativ prost. Poate aveți și voi tendința (o fi din cauza modului în care consumăm informația) de a citi în fugă…fușărit. Să știți că în timp, se depun lucruri și în felul acesta, dar e păcat, căci se pierd multe idei. Aș învinovăți heading-urile(chiar avem tendința să le citim doar pe ele).
Haideți să vi-o demonstrez:
[pullquote]Dacă nu ai citit acest articol, vei vedea că acest text este un experiment. Citește alineatul de mai sus ca să te prinzi. [/pullquote]
4. Te transformă într-un profesor
Să fi prof pe blogul tău, nu sună așa de rău. Este și acesta un motiv! La urma urmei de ce scrii? Sunt ferm convins că nu scrii pentru a te mândri cu asta(ar fi chiar o prostie), ci pentru a transmite și celorlalți ceea ce tu știi. Este mai degrabă o satisfacție interioară…ajuți pe cei din jurul tău, dar și o dorință – de a împărtăși un lucru interesant. Probabil ești tipul de persoană care-și zice: Bă, ce-am aflat azi…tre să le spun și celorlalți că e prea tare! – iar asta e foarte bine.
În general(off-topic iarăși…deja mă supăr) e păcat, mai ales din partea persoanelor care ar avea ceva de spus să nu spună nimic. Aș putea considera că sunt puțin egoiști și vor să țină totul pentru ei. De exemplu, dacă ești de prin sfera IT(și tot ce ține de ea) sunt ferm convins că ai învățat o mulțime de lucruri practice de pe Internet și nu la școală sau la facultate – dar să nu le desconsiderăm că și ele-s importante.
5. E ușor!
Serios, chiar e ușor! Cu cățiva ani în urmă, poate ar fi fost fezabil să căutăm pe Internet „cum să-mi fac propriul blog” și poate găseam vreun tutorial mai interesant ce ne introducea în HTML și după aceea vorbeam noi cu cineva să ne integreze o secțiune pentru comentarii. Acum, la câte platforme sunt, ar fi de ajutor să scriu un articol cu cele mai bune dintre ele(WordPress, Drupal, Joomla, SquareSpace etc). Problema de actualitate este titlul blog-ului și numele domeniului.
Scrie, învață de la alții, documentează-te! Asta e tot ce trebuie să faci pentru a avea un blog de succes. Sunt ferm convins că merită, timp doar să ai.