Elementary OS – ce trebuie să faci după ce îl instalezi

Deși trebuie să recunosc că Windows are o oarecare alură ce mă atrage spre el(comoditatea presupun), mi se întâmplă din când în când să o fac „the hard way” și să-mi bag degetelele prin open source software.

Elementary OS e o distribuție Linux, construită pe Unity de la Ubuntu așa că, în mod intuitiv, în multe privințe seamănă foarte mult cu el – ceea ce nu-i rău fiindcă printre multe altele mai avem și Software Centre, care e foarte util.

Desigur imediat după ce termini instalarea te va izbi asta:

elementary-os

Seamănă izbitor de bine cu un MAC OS(dock station jos, top bar sus etc.). Elementele sunt foarte echilibrate, echilibru în culori și cu ceva tweaking foarte customizabil. Totuși, imaginea nu oferă cea mai clara idee, căci dupa instalare veti constata imediat ceva inedit. Nu poti sa creezi nimic pe desktop – tocmai de aceea, în rândurile următoare o să vedeți ce trebuie să faceti pentru a rezolva problema aceasta. Dar mai întâi…

De ce trebuie sa-l testezi

Înainte de toate, o să îți spun câteva din motivele care m-au făcut pe mine suficient de curios să-l încerc.

1. Terminalul

Terminalul în Elementary OS are o serie de trăsături pe care nu le vezi prin alte distribuții Linux(nici măcar Ubuntu):

 • arată foarte bine – dezvoltatorii chiar s-au gândit să-l facă plăcut din punct de vedere vizual
 • prezintă o serie de avertizări atunci când copiezi de pe internet direct în terminal. Faptul că s-au gandit la acest detaliu, la care personal nu m-aș fi gândit în viața mea, o face, pentru mine cel puțin, o trăsătura foarte inovativă – e drept că nu te-ajută cu ceva, dar oricum să apreciem

Terminalul din Elementary OS

De asemenea, terminalul folosește sistemul de notificări și te anunță când se finalizează vreo comandă.

Notifacari la finalizarea comenzilor

 

2. Multitasking & comutarea spatiilor de lucru

Această opțiune îți oferă acces rapid la spațiile de lucru, de unde te poți comuta sau crea unele noi. Mai mult de atât, tot aici poți vedea și toate aplicațiile deschise. De ex. la mine arată acum așa:

Spatiile de lucru, comutarea si crearea unora noi

Doar ca idee, am făcut print screen-ul de mai sus folosind aplicatia built-in Screenshot, căci butonul PrtScr(cel de pe tastatură) se pare că funcționează doar în interiorul unui workspace. Aplicația are un nice feature, Grab, ce-ți permite să setezi timpul până când se va face acel printscreen, timp în care ai timp(no – asta-i un loop moment) să intri în interfața cu workspaces.

 

3. Log-in elegant și simplu

Ecranul de logare a devenit foarte simplu și elegant, iar ceasul și data din partea dreaptă echilibrează ce ar fi fost altfel doar empty space. Oricum, mi se pare ceva neat, curat.

Elementary OS - Ecranul de logareElementary OS - Ecranul de logare

 

Lucruri ce trebuie făcute după ce îl instalezi

Ajungem acum la lucruri mai serioase. Pentru a nu pierde o zi întreagă încercând din UI să rezolvăm problemele apăsați tasta Windows + T și deschideți un terminal.

 1. sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade
 2. Datorită unor peculiarități de ordin juridic din câteva țări(e bine…n-am habar care), versiunea actuală, Freya, nu are instalate codec-uri multimedia . Tocmai de aceea, pentru a fi noi totali siguri vom face și asta:sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras
 3. Personalizează-ți sistemul cu Tweaks. Sistemul acesta e la unele chestii ciudat…de ex. nu are buton de minimizare(are totuși mesaj interesant în Terminal când dai copy-paste ((-: ). Pentru a rezolva problema va trebui să rulezi următoarele comenzi:
sudo add-apt-repository ppa:mpstark/elementary-tweaks-daily
sudo apt-get update
sudo apt-get install elementary-tweaks

După ce ai terminat instalarea du-te la System Settings și vei vedea următoarea pictogramă:

Elementary OS Tweaks

Și în imaginea de mai jos poți vedea ce trebuie modificat:

Butonul de minimizare Elementary OS

 1. Instalează VLC sudo apt-get install vlc
 2. Pachetul Office – spre deosebire de Ubuntu, Elementary OS nu vine preinstalat cu vreun pachet Office. Destul de ciudat, ținând cont că dimensiunea sistemului de operare e de aproape 900 de MB, care este MAI MULT decât un CD. Deci… sudo apt-get install libreoffice
 3. Skype sudo apt-get install skype
 4. Un client pentru torrent-uri
  sudo apt-get install bittorrent libwxgtk2.4
  /* sau */
  sudo apt-get install transmission 
  
 5. Poate o să vină momentul când vei avea nevoie de un soft pentru editarea imaginilor, iar GIMP probabil e cea mai bună opțiune.sudo apt-get install gimp
 6. Fișierele arhivate .rar sudo apt-get install rar

Adăugarea filelor pe Desktop

Imediat după instalare, noi, obișnuiți cu Windows sau MAC, vom încerca să creăm câte-o filă sau vreun Shortcut pe Desktop. Desigur că nu se poate!

Pentru a se putea, prima oară instalăm Gnome Tweak Tool(e diferită de cealaltă care era doar Tweak).

sudo apt-get install unity-tweak-tool gnome-tweak-tool

Intră în terminal și scrie gnome-tweak-tools  apoi mergi la secțiunea Desktop și bifează ca mai jos:

Gnome Tweak Tool

 

După ce faci asta îți vei dori ca setările să fie active și după restartarea computerului. Pentru asta, deschide Terminalul și scrie

gnome-session-properties

Făcând asta vei putea, dând clic pe Add să adaugi programe sau comenzi ce vor porni la Startup. Va trebui să faci ca în imaginea de mai jos:

Gnome Session Properties

Dacă totul e în regulă, mergând în System Settings -> Applications -> Startup ar trebui să vezi

Elementary OS startup programs

 

 

Cam atât – acum ai un sistem de 10…pentru sugestii, idei sau orice altceva folosiți fără teamă comentariile.

 

Un comentariu la „Elementary OS – ce trebuie să faci după ce îl instalezi”

 1. DA,este foarte stabil sistemul,il folosesc pe un laptop in varsta de 10 ani,chiar mi-a revigorat sistemul si a trebuit sa instalez firefox,deoarece nu are flash pentru Midori sau Chromium.Si mai imi place ca scrollu se face cu 2 degete pe touchpad ca la tableta.

  Răspunde

Lasă un comentariu