Creeaza o forma de comentarii in PHP

Primul tutorial din acest blog are legatura cu creearea unei forme de comentarii(se mai numeste si guestbook) in PHP.

Ce trebuie sa stii:Pentru acest tutorial trebuie sa ai cateva cunostiinte de HTML(in special formele HTML, dar si o cunostiinta medie de PHP.
Nivel de dificultate:Mediu.
Durata:Mai putin de 15 minute.
De ce ai nevoie:In primul si in primul rand o sa ai nevoie de un server care suporta PHP si MySQL.Daca nu ai un hosting ce suporta aceste lucruri poti descarca XAMPP.Acest program este foarte util fiindca iti ofera posibilitatea sa ai pe propriul PC un server ce suporta PHP si MySQL.

1.In primul si in primul rand deschide PHPMyAdmin si cauta o baza de date numita my_db” sau daca nu ai creeaza una cu acest nume.

2.Apoi intra in baza de date si creeaza un nou tabel numit comentarii care va avea 4 campuri:primul camp se va numi id, va fi de tip INT, vei selecta A_I(Auto Increment) si apoi index PRIMARY.Am nevoie de un id pentru a vedea cati useri au comentat.La nume si la prenume vei selecta tipul VARCHAR, Lungimea/Setarea vei pune 35(nu pune mai mult de 35 fiindca doar vei pierde spatiu!Daca exista in Romania un nume sau prenume care sa aiba mai mult de 35 de litere sa mi-l spuneti!((-:).La mesaj vei selecta tipul Textfiindca poate stoca mai mult de 100 de caractere cum avem la VARCHAR si vei pune Lungime/Setarea de 250.
3.BUUN!Am creat tabele, deci acum putem sa vedem PHP-ul.Numele tau:

Prenume:

Mesaj:

"; echo "Prenume: ".$prenume."
"; echo "Mesaj: ".$mesaj."
"; echo "
"; } //Final else } ?>

4.Acum sa-ti explic!Toata sursa pentru comentarii este mai sus atat HTML cat si PHP!Totusi vom salva fila cu terminatia comentarii.php fiindca PHP este inclus in fila!La HTML nu o sa va explic decat ca la form folosim metoda POST fiindca vrem ca rezultatul sa ne fie postat pe aceeasi pagian!Sa trecem acum la PHP!

  • prima parte a php-ului vorbeste de conectarea la baza la baza de date.Pentru acest lucru avem nevoie de 3 lucruri:primul este serverul la care ne conectam in cazul meu este propriul meu PC adica localhost, apoi este numele de utilizator in cazul meu root, iar apoi este parola dar eu nu am!
  • a doua parte vorbeste de conectarea la baza de date.Pentru a ne conecta la baza de date(my_db) doar avem nevoie de comana simpla mysql_select_db(„my_db”) or die („Nu m-am putut conecta la baza de date!”);Dupa cum vezi am adaugat si comanda „or die(Nu m-am … date!)” pentru a arata o eroare in caz ca baza de date nu exista sau alte probleme de acest gen!
  • a treia parte insereaza in tabelul numit „comentarii” informatiile ce au fost stocate din forma HTML folosind functia mysql_query.Apoi urmeaza declaratia SQL ce se scrie cu majuscule(arata ca este SQL) „INSERT INTO comentarii” care stocheaza informatiile in baza de date.Apoi urmeaza declaratia VALUES unde folosim variabila $_POST pentru a stocha informatiile.
  • a patra parte consta in folosirea informatiei din baza de date pentru a ca utilizatorul sa o poata viziona!Pentru acest lucru folosim din nou functa mysql_query prin care selectam informatiile din baza de date folosind urmatorul SQL(SELECT * FROM comentarii).Apoi utilizam functia mysql_fetch_array pentru a returna informatia din baza de date in ‘echo’.
Cam atat este necesar pentru o forma de comentarii de baza!

Lasă un comentariu