Ghidul utilizatorului pentru un PC performant

Când e vorba de automatisme, cred că ar fi bine să le menționăm doar pe cele bune, chiar și atunci când vorbim de un om și de un PC. Da, și aici, există anumite obiceiuri care, dacă sunt învățate(nu în modul convențional, mai degrabă printr-o serie lungă de încercări și erori), te pot scăpa de majoritatea problemelor; de la viruși și infecții, până la un PC lent ce adesea trebuie restartat. Am mai scris în trecut diferite postări, care sunt o sursă bună zic eu de informare, dar de data asta, voi pune accentul pe user. Prezentam în alte articole, liste detaliate cu privire la cei mai buni antiviruși, antimalware, dar de data asta voi urma o abordare puțin diferită.

 

Poate tu eștis de vină

Da știu, poate e un pic forțat titlul de mai sus, dar hai să ne privim pentru puțin dintr-o altă perspectivă.Adesea, când computerul se duce de râpă, tindem să învinovățim multitudinea de lucruri rele care au devenit, de ceva vreme, atotprezente. Desigur, ele sunt sursa principală a problemei, dar în același timp,  ele nu au ajuns din Țara lui Nicăieri la tine. „Am intrat pe cine știe ce site, am mai făcut un schimb de CD-uri, mai un filmuleț, mai un fișier șters la grămadă cu altele” – și fără să ne dăm seama, devenim tot mai agasați de faptul că nu ne mai merge calculatorul.

Eu am avut nevoie de mult timp să-mi dau seama că, în centru, orgoliul meu era de vină. Cu cea mai mare seriozitate, dădeam vina pe viruși, pe instalări corupte, dar niciodată pe mine. Sumarizând, un prim lucru ce ar trebui să devină rutină este să accepți că tu ești de vină(Să remarcăm o rimă).

 

Greșelile ar trebui să ne facă mai buni

Poate ți-ai virusat calculatorul, i-ai făcut ceva și nu mai merge cum trebuie, acestea sunt probleme comune cu care ne confruntăm toți, dar le abordăm diferit. Prin abordarea problemei, mă refer aici la două tipuri, pe care le-am inventat acum ((-: , dar cu siguranță le veți da dreptate.

 • activă – userul remarcă problema, activând în același timp și spiritul de Sherlock Holmes, încercând să gasească cauza și să o rezolve de unul singur(aceștia sunt oamenii care caută pe Google, întreabă pe vecinu sau pe undeva – orice ca să rezolve problema)
 • pasivă – userul remarcă problema, dar din comoditate nu se obosește să o rezolve(iar aceștia sunt oamenii care îi cheamă pe cei din latura activă să le rezolve problema)

Îmi place să cred că prefer o abordare activă, lucru care mă ajută acum enorm, deși trebuie să recunosc, începutul a fost destul de dificil. De aceea, atunci când ne izbim de o problemă ce ne-am făcut-o cu mâna noastră, ar trebui să o privim ca și pe-o provocare, deși adesea poate deveni groaznic de enervantă, în unele cazuri venind și cu intenții criminale față de tastatură. Toate aceste greșeli, pe termen lung, au rol formator, iar când mai apar, simpla rezolvare a lor devine o simplă rutină.

 

Trebuie să știi cum și cu ce să taclezi fiecare problemă

Degeaba încerci să-ți faci PC-ul mai rapid golind coșul de gunoi(poate în cazuri foarte speciale când ai prea  multe în el)…nu va merge de cele mai multe ori. Trebuie să știi cum și cu ce să taclezi fiecare problemă. Virușii cu un antivirus sau antimalware, registre supraaglomerate cu CCleaner sau Advanced System Care, discuri fragmentate cu defragmentatorul de la Windows sau alt program terță, iar fișierele temporare cu Disk Cleaner ș.a.

De toate am discutat și în trecut, merită citite articolele respective, dar ca o scurtă listă aș putea spune că:

1.Cele mai bune programe antivirus sunt:

 • Avast Free Antivirus
 • Avira Free Antivirus
 • Microsoft Security Essentials(Windows Defender)
 • AVG Free antivirus
2.Cele mai bune programe anti-malware:
 • Malware Bytes free anti-malware
 • IoBit Security 360(anti-malware)
3.Cele mai bune programe pentru întreținerea PC-ului
 • CCleaner
 • Advanced System Care Free
 • IoBit Defragmentator
 • Programele de mentenanță default(Defragmentator și Error Checker)

Aș vrea să subliniez faptul că listele de mai sus sunt orientative, cu siguranță mai sunt alte programe ce rezolvă problemele bine, numai că acestea îmi sunt cunoscute, căci m-am izbit adesea de ele.

Totuși, mai sus am discutat doar de programe terță, dar și Windows ne învață câteva lucruri. De exemplu, ne spune să facem o Restaurare a sistemului, dacă problema a apărut literalmente peste noapte sau să folosim câteva din programele de la Start > All Programs > Accessories > System Tools în funcție de necesități.

În cazuri mai rare, simpla utilizare a desktop-ului poate deveni dificilă, mai ales dacă computerul a fost virusat rău de tot. Mi s-a întâmplat acum ceva vreme ca PC-ul să-mi fie infectat cu Trojan Vundo și credeți-mă, e rău de tot virusul acela. Nu mai puteam accesa browserul de Internet, nu puteam deschide My Computer, toate pe un pretext de-a dreptul hilar…aveam viruși pe calculator. Da, știu, sună ciudat; un virus nu mă lasă să accesez My Computer pe motiv că-i infectat cu viruși.

 

Trebuie să previi eventualele probleme

Ca și în lumea reală, unde ca să scapi de-o boală mai faci câte-un vaccin, și aici poți rezolva mai toate problemele dacă știi cum să le previi.Poate ai auzit de firewall…în esență e un program care monitorizează procesele, aplicațiile ce vor să facă o conexiune cu vreun server, tot ce vine și se duce în exterior. Multe aplicații rău-voitoare adesea fac o conexiune cu un server pentru a descărca diferite programe la tine pe PC.Un simplu firewall poate elimina în totalitate chestii de genul așa că merită să ai unul activ. Cel mai simplu e să activezi firewall-ul de la  Windows din Control Panel > Security Center.

De asemenea, un antivirus cu protecție în timp real te poate ajuta enorm, eliminând posibilitatea de a fi infectat aproape din orice sursă.

 

Problemele legate de performanța PC-ului

Dacă mai sus am vorbit de viruși, infecții și cum pot fi ele prevenite, de data aceasta mă voi axa pe problemele legate de performanță, probleme ce apar după o lungă și intensă utilizare a PC-ului. Instalări și dezinstalări, ștergerea unor fișiere importante pentru sistem, fișiere temporare, toate acestea, duc pe termen lung la o experiență tot scăzută, mai puțin performantă.

Să luăm primul caz și anume cel cu instalările. De fiecare dată când instalezi ceva, rămâne o „dovadă” a acelei instalări într-un registru. Când dezinstalezi programul, informația încă rămâne în registru, adesea pentru instalări viitoare(atunci când descarci un program premium, gen Photoshop, și inserezi un cod invalid, iar apoi dezinstalezi programul ca să inserezi altul vei observa că nu mai merge tactica căci a rămas o copie mică cu informația necesară în registre – nu știu asta!). Aceste mecanisme duc pe termen lung la o aglomerare inutilă a registrelor, iar asta vă scădea performanța PC-ului.

Defragmentarea hard disk-ului joacă și ea un rol important. Să luăm de exemplu un folder…când îl deschizi și vezi fișierele din el, probabil hard-ul s-a învârtit deja de vreo 100 de ori – asta datorită fragmentării(un proces nedorit, dar inevitabil atunci când vorbim de discuri cu accesare secvențială). E important să înțelegem că pe un hard disk, informația e destul de haotic aranjată, el trebuind să se învârtă de zeci de ori ca să pună cap la cap totul. Din nou, cu trecerea timpul, gradul acesta de fragmentare crește, dar o simplă defragmentare poate aduce totul la normal.

 

Concluzie

E o părere personală, poate nu trebuie s-o luați atât de mult în seamă, dar poate cea mai bună rutină e să-ți dai seamă că adesea tu greșești și foarte important cred, tot tu să încerci să îți îndrepți greșelile, deși cateodată chiar îți vine să ataci fără motiv o parte a calculatorului.

2 comentarii la „Ghidul utilizatorului pentru un PC performant”

Lasă un comentariu