La Densus…

Se spune ca omul sfinteste locul, dar la Densus Dumnezeu a facut acest lucru.Un loc linistit, parca uitat de lume, in care mai poti gasi franturi mult uitate de istorie.

Asezare geografica:Ascuns intre 2 dealuri Densusul se afla in partea vestica a judetului Hunedoara, la granita cu judetul Caras Severin.Este o zona predominat deluroasa ce atrage prin formele de relief  si prin frumusetea peisajului ce se imbina armonios cu biserica din piatra.

Atractii turistice:Densusul este in principal cunoscut dupa biserica cu hramul „Sfantul Nicolae”, biserica fiind una din cele mai vechi din Romania si din estul Europei unde si acum se desfasoara slujbele.

Biserica din Densus

Biserica a fost construita in secolul al XII pe un sit din secolul IV in stil romanic. Ea este in apropierea ruinelor fostei capitale a Daciei romane – Ulpia Traiana Augusta Sarmzegetusa.Biserica a fost obiectul multor controverse iscate intre diferiti oameni de stiinta cu privirea la originea acesteia si modul de construire.S-au facut o multime de investigatii, dar biserica  isi pastreaza cu indaratnicie tainele.Nici macar astazi nu s-a putut afla data precisa a terminarii edificiului!De asemenea, poate acesta si motivul pentru care biserica atrage atat de multi turisti.Este printre putinele care au un aer tainic, pierdut parca in timpuri de mult apuse.

Picturile murale sunt de o frumusete aparte, una din cele mai sugestive fiind Iisus Hristos in port popular.Toate picturile au fost realizate de o echipa de maestri in frunte cu Stefan in jurul anului 1443.

Inainte de a intra in biserica va trebui sa urci cateva scari lungi ce formeaza o panta lina, presarata primavara cu toporasii ce ascund atunci vechile pietre ce sunt de-a lungul potecii.Copacii sunt pretutindeni si parca incearca sa ascunda varful bisericii ce era, cu nu mult timp in urma acoperit de o schela ce afecta atat varful cat si integritatea bisericii.La finalul poteticii vei ajunge intr-o mica curte de piatra ce este vegheata de Maica Domnului cu Iisus, ce se pot vedea deasupra usii masive din lemn.

La intrarea in biserica vei vedea 4 stalpi centrali din blocuri solide de stanca si in mijlocul acestora vei vedea turnul.Interiorul este destul de racoros si intunecat, ferestrele fiind deosebit de infime…reduse parca.Poate primul lucru ce-ti va capta atentia va fi iconostasul, ce este construit in totalitate din lemn.Altarul este format dintr-o piatra masiva si este decorat cu picturi pe toata bolta, chiar daca din pacate acestea nu sunt in cea mai buna stare.

O alta caracteristica specifica bisericii este lipsa ochilor la toti sfintii, acest lucru datorandu-se incercarilor esuate ale paganilor de a darama biserica.

De curand, biserica a intrat in patrimoniul national, a fost relativ recent reconditiata asa ca te vei bucura de intreaga splendoare a bisericii.Ca un mic detaliu…am observat că multă lume se întreabă care este programul de vizitare.Păi, în primul rând nu există vreun program – doar să o vizitați la o ora decentă, mai ales dacă ați vrea să discutați cu domnul părinte.

Ce mai puteti vizita…

Totusi…Densus nu este cunoscut numai pentru biserica.Relieful este unul diferit de la paduri stufoase si dese, pana la dealuri  vulcanice din varful carora poti vedea toata Tara Hategului.Ca relief, Densus se numara printre putinele comune ce au pe un teritoriu atat de mic o varietate atat de mare de flora si fauna.Cand treceti prin Densus puteti merge pana la Pesteana unde veti putea vizita o biserica medievala din secolul XV-XVI, dar si o mlastina din apropierea satului unde traiesc cateva specii de plante carnivore.

Lasă un comentariu