Modem wireless Romtelecom

Acest articol îl dedic mai mult persoanelor care au un modem mai vechi pe care vor sa îl schimbe cu unul Wireless și au ca provider compania Romtelecom.M-am hotărât să-l scriu din dorința de a scuti pe alții de timpul pierdut pentru a desluși de ce au nevoie și cum ar trebui să instaleze produsul după ce il cumpără.

Este mai degrabă o mini postare și se axează mai mult pe problemele ce eu le-am întâmpinat, dar cu siguranță poate fi și un punct de plecare pentru cei care vor o schimbare.Încep prin a spune, că cele 2 mari companii de Internet din România, RDS și Romtelecom au mod de transmitere a informațiilor total diferit.De asemenea fiecare are propriile modemu-ri wireless, dar hei, poate vrei altul din varii motive.În cazul meu, prețul a fost cel care a făcut diferenta.Ce mi-au oferit ei costa 60 de euro, iar ce am luat eu vreo 30.

În primul rând, pentru Romtelecom ai nevoie de un modem care să suporte ADSL, iar pentru RDS merg restul în cea mai mare măsură(majoritatea sunt DSL compatibile cu RDS).Eu am cumpărat un router Tenda ADSL 2/2 care suportă Wi-fi, are wireless și 4 porturi pentru Ethernet.

Instalarea a fost foarte ușoară, doar am introdus cablul de la telefon(ce ajungea la vechiul modem) în locul său specific, dar configurarea a fost de-a dreptul un coșmar. Problema a fost la setările VPI/VCI unde puteai alege țara, pe care am ales-o căci nu a fost atât de dificil (-:, iar apoi, după ce am ales-o am primit și compania Romtelecom, singura cu ADSL. Am dat save și desigur că NU a mers. A durat ceva până când mi-am dat seama că trebuia să le setez manual: la VPI 0(zero) și la VCI 35. Apoi a mers totul strună și am dat save.

Încă un lucru. Dacă vrei să îți setezi o conexiune wireless, trebuie să setezi câțiva parametrii pe automat.Dai clic dreapta pe conexiunea wireless de la modem și clic Status. Apoi dă clic pe Properties și selectează Internet Protocol Version 4(TCP/IPv4) și dă clic pe Properties. Acolo va trebui să setezi(dacă nu este deja făcut) Obtain IP adresses automatically și Obtain DNS servers automatically. Dacă nu le ai setate astfel nu îți va merge(cel mai probabil) internetul prin wireless.

Setari modem wireless tenda

Vreau să sugerez astfel, căci e posibil să fie aceeași problema și la altele, când setați VIP/VCI adăugați exact ce scrie în manualul de instalare de la vechiul modem Romtelecom. În felul acesta veți fi siguri că ați setat acești parametri corect.

Update: Au trecut mai bine de 4 ani, iar modemul încă funcționează la fel de bine.

23 de comentarii la „Modem wireless Romtelecom”

 1. Buna,

  Am si eu o intrebare, am cumparat un router de genul si eu ..problema e ca am conexiunea prin internet de la RDS..ma pot conecta cu routerul acesta ??!! pt ca ma tot lovesc de VPI / VCI si habar nu am cu ce sa completez, iar cei de la RDS nu ma pot ajuta.

  merci

  Răspunde
  • Hmm…e posibil sa nu mearga, fiindca sunt 2 metode diferite de transmisie a datelor.Pentru Romtelecom e ADSL, iar pentru RDS DSL.Oricum poti incerca urmatoarea chestie…la RDS e posibil sa fi primit la inceput niste date gen IP, Gateway, Subnet Mask.

   Mergi in start, cauta conexiunea, da clic dreapta, status, Properties, apoi pe Internet Protocol Version 4, si setezi manual datele primite de la RDS(e posibil sa nu se rezolve, dar merita sa incerci).

   Sa ne spui daca merge sau nu.

   Răspunde
  • Andreea cand bagi tu acolo la tara dai scroll mai jos si introdu manual dupa apar 2 dalea VCI si bla bla introdu 0 dupa 35 dai save save ceva pe acolo dupa dak ti-ai bagat si useru si alea mai jos va merge Problema este doar ca nu gaseste adresa pe romania e facuta praf prin ala..

   Răspunde
 2. Salut Marian,
  Se poate sa pui si o captura cu paginile de setare. Ieri am achizitionat un asemena echipament si desi am efectuat toate setarile posibile, inclusiv cele mentionate de tine, in contiuare la status e DISCONECTED. Multumesc!

  Răspunde
 3. buna!
  am internet mobil de la romtelecom si vreau sa-mi cumpar un router wifi dar nu sunt lamurit daca va functione,
  stiti ce model de router sa iau!

  Răspunde
 4. Deci nu am asa ceva decat internet protocol version6 si restul dar 4 nu! Stie cineva ceva cum fac sa am si eu internet protocol version 4

  Răspunde
  • IpV4 nu mai e folosit din 2011, el fiind limitat la circa 4,3 miliarde de statii conectate la o astfel de retea.Acum se foloseste IpV6 care va permite 2^128 conexiuni.Oricum, multumim de ajutor ((-:

   Răspunde
 5. Salut Marian! am si eu o problema cu un router w311r+ daca ma poti ajuta. cand introduc cablul adsl in locul specific nu se aprinde ledul wan, in schimb daca il introduc pe cel care face legatura intre router si pc se aprinde. Setarile le-am facut degeaba avand in vedere ca nu se aprinde ledul wan.Mentionez ca am net de la Romtelecom, si prin modemul clasic mufa adsl merge perfect. Sti care ar fi cauza? Multumesc!

  Răspunde
  • Ok, in primul rand daca introduci cablul adsl in locul unde scrie dsl atunci trebuie sa se aprinda doar ledul DSL.Daca introduci cablul de la calculator intr-una din cele 4 locatii marcate cu galben atunci ar trebui sa se aprinda ledul wan.

   Daca merge internetul cu modemul vechi inseamna ca linia adsl nu are vreo problema si teoretic ar trebui sa functioneze si cu modemul tenda.Ai grija unde introduci fiecare mufa si daca se aprind 4 leduri fara o palpaire haotica sau oprirea vreunuia atunci e doar o problema de la citirea IP-ului de catre calculator si la realizarea unei conexiuni.

   Pentru mai mult ajutor contacteaza-ma pe marianstefi20@gmail.com

   Răspunde
 6. o intrebare eu am doua abonamente de la upc unu la suceava unde contractul e pe numele meu si trebuie sa predau cheile ca nu mai stau acolo in chirie si i-au modemul deorece inca mai sunt in perioada contractuala si chair daca suspend contractul pe 6 luni de zile tot eu pastrez modemul pana se ffinalizeazA CONTRACTUL si un alt abonament upc in dorhoi…aici in dorohoi am un modem mai vechi defapt extrem de vechi…pot pune modemul asta de la sv la reteaua upc din dorohoi , fara a exista probleme

  Răspunde
  • Salut!
   Nu este nici o problema in a folosi modemul mai nou, mai ales fiind vorba de aceeasi retea(tehnologia de transfer a datelor se pastreaza). Poti folosi unul din cele doua abonamente, dar va trebui sa schimbi cu username-ul si parola corespunzatoare.

   Răspunde

Lasă un comentariu