Router wireless compatibil Telekom

Cu câțiva ani în urmă scriam un articol similar despre un router wireless compatibil Romtelecom(router pe care îl folosesc și acum deși lucrurile s-au schimbat). Postarea de atunci era mai mult o recenzie la ce îmi cumpărasem și un ghid de instalare al routerului.

Timpul a trecut și coincidența a făcut să dau peste un site de recenzii a multor produse electrice/electronice. Un anume articol mi-a atras atenția și mi-a amintit de vechea postare. Tocmai de aceea, în acest articol voi detalia puțin ce caracteristici au routerele compatibile Telekom, dar și o parte din terminologia ce am văzut că adesea este ambiguă.

 

Routerul oficial oferit de către provider

Încep prin a vă prezenta routerul oficial. Cu siguranță este compatibil și funcționează ceas, iar dacă nu vrei să te complici inutil atunci e cea mai bună alegere. Eu totuși prezint lucrurile puțin diferit. Să vă explic de ce: cu câțiva ani în urmă(să fie vreo 4 sau 5) aveam un modem simplu ce avea doar câteva mufe Ethernet – niciun WiFI. Ca tot omu, am vrut să îmi modific modem-ul așa că am sunat la Romtelecom. Dumnealor mi-au oferit un router ce costa vreo 200 de lei. Nu prea mi-a convenit și-atunci m-am hotărât să caut alternative, desigur, funcționale.

Revenind la modemul oficial…

Routerul oficial Telekom Standarde router Telekom

Aici putem vedea bucata esențiala – întreaga familie de standarde ADSL. Pe lângă ele se mai vorbește de un standard VDSL și WLAN. Ce sunt acestea, voi vorbi în cele ce urmează:

 

Router vs. modem

Înainte de toate, merită să clarificăm terminologia – poate și fiindcă adesea, eu o încurc. Routerul e un device ce permite altor device-uri să comunice între ele, deși acestea se află pe două  subneturi diferite. Să traducem în termeni practici: la un router normal vedem două fire distincte(se mai numesc interefețe) – ambele păstrează același standard, Ethernet. Un exemplu de router e cel wireless.

Ethernet, la rândul său, este un standard pentru transmiterea datelor, fie că vorbim de semnale electrice, electromagnetice sau de lumină. Aici auzim des de două standarde:

  • IEEE 802.3 – standardul pentru Ethernet LAN
  • IEEE 802.11 – standardul pentru Wireless

Alte standarde sunt și pentru fibră optică, infraroșu, Bluetooth sau alte canale de comunicație.

Totuși, ca notă de final rămâne o mica confuzie dintre router și modem.

Modemul e ca un traducător în electronică(modulator-demodulator). El schimbă semnalul dintr-o formă(codificare) în alta. Un modem ADSL schimbă acele semnale ADSL(cu frecvențe variate) în semnale binare(cum este la standardul WLAN).

1. Standardul ADSL

Încep prin a vă spune că ADSL, Ethernet și Router sunt trei lucruri diferite.

Un router ADSL este o combinație de:

  1. un modem ADSL
  2. un router

ADSL nu e o interfață, e o tehnologie de transmitere a datelor. ADSL folosește o mulțime de frecvențe(aici mă refer la frecvențele semnalelor electrice). Standardul real este de fapt DSL(Digital Subscriber Line), ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) e doar o variantă în care canalul de comunicație e asimetric: în termeni practici vedem asta tot timpul – download-ul e mult mai rapid ca și upload-ul.

ADSL2+  dublează bandwidth-ul folosit pentru descărcarea datelor și poate ajunge pănă la viteze de 20 MB/s pe linii telefonice care nu sunt la mai mult de 1,6 km de ruoter.

Benzile de frecvență ADSL

2. Standardul VDSL

VDSL(Very High Bitrate Digital Subscriber Line) e mai aproape de Internetul prin cablu atât în viteză cât și comportament în comparație cu ADSL. Poate fi de până la 5 ori mai rapid pentru download și chiar de 10 ori mai rapid pentru upload. Vitezele maxime de upload merg undeva la 60 de MB/s dacă ești în apropierea providerului. VDSL reușește acest lucru prin utilizarea mai eficientă a liniilor telefonice care scurtează efectiv distanța pe care trebuie să o străbată semnalul. Rezultatul este un bandwidth ridicat și o performanță în medie mai mare decât în cazul ADSL.

 

În concluzie, atunci când vreți să vă cumparați un router Telekom, asigurați-vă că suportă standardele ADSL și cu siguranță va funcționa. Într-o notă de final, chiar la începutul articolului am vorbit de un anume articol. Acela conține o listă cu cele mai bune routere wirellss.

Un comentariu la „Router wireless compatibil Telekom”

  1. ….am inteles tot….dar mai nimic…am urmatoarea problema,un modem-router deci 2 in 1…o struto-camila de la telecom..acum am cumparat un linsys acs 1900 dar sa pot sa-l montez…ioc..am sunat la ei,nu se poate sa-mi scoata magaria si sa-mi dea doar modem(fibra optica)ca vezi dumneata asa e oferta….intrebarea mea este:pot gasi un modem sa-l adaptez in reteaua telecom?si din el sa ma leg cu routerul meu?te rog daca detii o informatie sa ma”dezgheti”si pe mine ca sunt scarbit de serviciile astea care sunt doar in favoarea furnizorilo….merci mult,cu respect. paulozabalotnicu@gmail.com

    Răspunde

Lasă un comentariu