Teoria minimalismului in web design

Personal, cred ca termenul de minimalism se refera la eliminarea a tot ce nu este necesar, fie ca este vorba de o fotografie sau un design.Orice design sau fotografie are in componenta cateva elemente:umbre, contur, forma, culoare, luminozitate etc.Cand doua sau trei elemente sunt aduse in prim-plan, iar celelalte elemente sunt date la o parte atunci putem vorbi de minimalism.

Web design-urile minimaliste sunt simple si conservatoare.Sunt simpliste si fara chestii extraordinare.Perceptia audientei este mai importanta ca expresia personala a designer-ului.Asta nu inseamna totusi ca este mai simplu sa creezi un design simplist.Trebuie sa iei in considerare cateva lucruri inainte de a te apuca.

Intr-un articol de ziar, continutul arata fara nici o exagerare ca un carnat.Dar asta nu este un lucru rau atata timp cat limitezi aceasta asezare in pagina.Cel mai simplist mod prin care poti limita sau elimina acest efect este prin adaugarea de titluri.Acelasi principiu poate fi transpus si in web design numai ca aici trebuie sa iti dai seama care sunt acele elemente cheie de care nu trebuie sa te desparti.

Beneficiile minimalismului

Audientele de astazi nu au timpul necesar sa analizeze designul si sa aprecieze complexitatea lui structurala.Prefera mai mult lucrurile simple de inteles.Ai putea fi un expert in Photoshop, capabil sa manipulezi intregi palete de culori, sa creezi efecte uimitoare si forme moderne, dar sa stii cand sa iti aplici aceste cunostiinte este un lucru important.Fi consistent la cerintele clientului, si nu exagera cu design-urile tale.

Minimalismul este tot mai popular in web design, iar beneficiile acestuia devin tot mai ample.Mai jos am creat o lista cu lucrurile ce trebuie sa le iei in seama cand creezi un design simplist.

Oamenii sunt limitati

Creierul uman este limitat in capacitatea de a retine si procese informatii diferite simultan.Un design trebuie sa atraga imediat atentia vizitatorilor in timp ce scaneaza prin pagini.Daca informatia de pe o pagina este aglomerata sau foarte complexa, atunci va fi destul de greu pentru vizitatori.

Navigarea usoara

Daca designul este prea impunator, audienta nu se va putea concentra.Am mai spus-o si o mai spun:continutul este rege.Designul tau nu ar trebui sa se bata cap in cap cu continutul…ba dimpotriva!Un design bun ar trebui sa fie in armonie cu continutul pentru a-l scoate in evidenta(pe langa a-l infrumuseta).Acest lucru va asigura ca navigarea este usoara, productiva si amuzanta.

Factorul de curiozitate

Design-urile minimaliste evoca curiozitate printre cititori, ceea ce ii va duce la explorarea intregului website, link cu link.

Minimalismul este mai eficient

Saracaciunea scoate cei mai bun dintr-un designer.Designul simplist iti intinde imaginatia fiindca ai mai putine unelte si elemente la indemana.Restrictiile faciliteaza creativitatea.Prea multa libertate poate sa ruineze un design.Minimalismul te obliga sa tai din expresivitatea personala si din experienta vizuala pana la elementele esentiale.Odata ce incepi sa devii un profesionist in acest domeniu, clientii si cititorii tai vor fi tot mai fericiti.

Se vinde

Design-urile minimaliste se vand ca painea calda pe plan global.Atat cititorii cat si si clientii cer un design simplu, elegant si clasic.Cererea pentru designeri ce creeaza website-uri simpliste creste.Asigura-te ca esti familiarizat cu acest trend fiindca cu siguranta va mai dainui mult pe Internet.

Cheia unui design minimalist

Tipografia

Tipografia simplista ar trebui sa conduca ochiul si sa faca dintr-un website unul profesional.Utilizarea creativa a fonturilor, marimilor, texturilor ar trebui sa faca o impresie de lunga durata pe utilizatori.Tipografia modeleaza personalitatea website-ului tau.

Culoarea

Paletele de culori simpliste nu se limiteaza numai la alb si negru.Nu te limita numai la alb si negru;de fapt, utilizeaza culorile creativ si inteligent.Culorile ar trebui sa separe evident continutul de pe pagina de fundalul acesteia.

Utilizarea eficienta a imaginilor

Imaginile si efectele grafice trebuie utilizate intotdeauna cu mare atentie.O imagine complexa sau o grafica irelevanta va distrage atentia utilizatorului.Totusi, acestea isi au locul lor;diagramele si imaginile sunt o metoda eficienta de a comprima informatia.Utilizeaza graficele cu informatii pentru a exprima un lucru intr-un mos eficient si atragator.

Schita website-ului

Ai crede ca crearea unui design minimalist este mai usoara deoarece nu ai lucra cu imagini si culori stralucitoare, dar din pacate, aceasta conceptie este gresita.Crearea unui design atractiv si eficient ncesita o schita bine pusa la punct, ce iti pune la incercare imaginatia si viziunea finala.Schita site-ului(sau ideea) ar trebui sa fie unica, dar in acelasi timp sa poata afisa continutul intr-un mod cat mai placut.Scurgerea de informatii ar trebui sa fie usoara si fara tulburari.

Gaseste echilibrul

Multi au impresia ca un design minimalist se limiteaza la spatiu alb, imagini, culori si cateva efecte grafice, dar nu isi dau seama cat de mult loc este pentru creativitate si imaginatie.Telul tau este sa gasesti un echilibru intre aceste elemente.Continutul trebuie sa fie cat mai concis cu putinta, iar o imagine nu ar trebui sa afecteze intregul design.Utilizeaza imagini numai cand sunt pe acceasi linie cu scopul paginii.

Exemple de website-uri simpliste

Mai jos o sa gasesti o lista mica cu website-urile care au primat pe simplitate, dar in acelasi timp au pus pret si pe noile trenduri.Au reusit sa imbine culori intr-un mod armonios si elegant pentru a obtine la final un website simplist.

Yourneighbours


 

Link oficial

Madebysofa

Link oficial

Typedeskref


 

Link oficial

Davidpolonia


 

Lin oficial

Mizko


 

Link oficial

Ngenworks


 

Link oficial

Patrickmonkel


 

Link oficial

Designwoop


 

Link oficial

Rodrigogalindez


 

Link oficial

Ilovetypography


 

Link oficial

Analog


 

Link oficial

Skindy


 

Link oficial

Jstraining


 

Link oficial

Midtonedesign


 

Link oficial

31three


 

Link oficial

Designhotels


 

Link oficial

Pixelumbrella


 

Link oficial

Nu uitati sa imi spuneti parerea vostra despre acest tip de design, ce stiti despre el si cum il utilizati!

Lasă un comentariu