Top 10 editoare de text pentru programare

Alegerea unui editor de text este o decizie importantă pentru orice programator sau persoană care scrie cod în mod consecvent. Asta fiindcă un editor de text se intersectează aproape constant cu fluxul tău de lucru. Si dacă tot face asta, măcar să o facă bine. Din fericire pentru noi, în 2021, piața editoarelor de text este foarte variată, de la editoare simple ce oferă câteva opțiuni de evidențiere a sintaxei si comenzi simple de editare a textului, până la medii de dezvoltare avansate, specializate adesea pe anumite limbaje de programare, care au un ecosistem foarte bogat de plugin-uri si sunt foarte configurabile pentru a servi exact nevoilor tale.

Înainte de prezenta topul editoarelor de text din 2021, merită să subliniez că în cadrul articolului, voi folosi termenul de IDE cu precădere în cazul soluțiilor care oferă, în mod implicit, pe lângă funcționalitățile de bază ale unui editor de text si alte aspecte care țin de development cum ar fi: debugging, monitorizarea performanței, conectarea la baze de date, posibilitatea de a defini moduri de execuție a programului etc. Mai ales acum, linia aceasta între editoare de text simple si editoare de text ce sunt de fapt IDE-uri începe să se estompeze, fiindcă soluțiile populare din prezent tsă fie foarte customizabile si extensibile.

Si, ca să vin în ajutorul tău, o să folosesc câteva pictograme pentru fiecare editor de text ca să specific lucruri precum:

 • sistemele de operare suportate
 • dimensiune
 • viteza de încărcare fără extensii adăugate (măsurate pe acelasi device – deci luați totul ca o măsură relativă, pe device-ul vostru sigur valorile vor fi diferite)
 • gradul de configurare
 • dificultatea de utilizare – unele editoare de text au o curbă de învățare lentă ce îsi vor face simțite avantajele după luni bune de utilizare

1. Sublime Text

 • Dimensiune: 15.7Mb(.dmg), 10Mb(.exe)
 • Timp de pornire: 0.77s
 • Prin intermediul Package Control editorul poate fi particularizat si extins pentru a corespunde nevoilor tale
 • Configurare usoară prin fisiere JSON
 • Prietenos cu începătorii
Editorul de text SublimeText

După ce ai instalat Sublime Text, instalează PackageControl! E primul lucru pe care trebuie să il faci pentru a putea bucura de toate extensiile pe care comunitatea Sublime le-a realizat. Deci:

 1. Deschide fereastra de comenzi
  Win/Linux: ctrl+shift+p, Mac: cmd+shift+p
 2. Tastează Install Package Control, apasă enter

După ce instalezi Package Control, poți deja instala extensii. De exemplu, Pretty JSON.

 1. Win/Linux: ctrl+shift+p, Mac: cmd+shift+p din nou
 2. Tastează Install Package si după Pretty JSON
 3. Intră pe un fisier JSON neformatat si deschide fereastra de comenzi încă o dată, exact ca la pasul 1
 4. Tastează Pretty JSON: Format JSON. Magie 🎊!

Un alt lucru care îmi place la SublimeText este finderul său, unde poți folosi si expresii regex. E foarte, foarte rapid. Citisem la un moment dat că foloseste librăria sregex, care este scrisă în C si are 0 dependențe externe – de unde si viteza rezultatelor.

Tot prin PackageControl puteți să instalați teme, exact cum ați instala oricare alt pachet. După, puteți selecta tema instalată mergând la Preferences > Select Theme.

Ca o ultimă remarcă, la această dată, editorul este încă gratuit. Te va bâzâi din când în când cu un mesaj si îți va spune că este neînregistrat, iar pentru înregistrare trebuie să îl cumperi, dar nu te condiționează în vreun fel.

2.Vim

 • Dimensiune: 22.6Mb(.dmg), 9.5Mb(.exe)
 • Timp de pornire: 0.17s
 • Interacțiunea cu editorul se face prin comenzi de la tastatură
 • Configurare usoară prin fisierul .vimrc
 • Curbă de învățare lentă, dar productivitate ridicată odată ce esti familiarizat
Editorul de text Vim

De peste 30 de ani, Vim este în topul preferințelor programatorilor care îsi doresc foarte mult control atunci când vine vorba de editorul lor. Este un editor cu o curbă de învățare lentă, pe care vei începe să-l apreciezi numai la multe săptămâni după utilizare.

Îți spun din experiența personală acum, la început e foarte frustrant să îl folosești – uiți comenzile pentru undo sau redo, pentru a face cut, copy sau paste, pentru a naviga la următorul cuvânt etc. Pentru mine, editorul acesta a început să fie o alternativă reală numai după ce am ajuns să fiu foarte confortabil cu tastatul. Fiindcă mă enerva că trebuie să îmi ridic mâinile de pe tastatură pentru a folosi mouse-ul, mi-am propus să învăț să lucrez cu Vim care, precum EMacs, este un editor bazat pe comenzi – adică toate interacțiunile pe care le faci cu editorul nu le faci printr-o interfață grafică, ci pur și simplu scri comenzi (mai precis, ieși din modul editor din Vim, apeși două-puncte (Shift + ;) urmat de o comandă. 

Dacă te hotărăști să îl folosești, recomand următoarele:

 1. Instalează un plugin manager – pentru a instala cu ușurință teme sau orice alte extensii. Eu folosesc Vundle, dar la fel de bun e si VimPlug.
 2. După, adaugă ce pluginuri dorești în .vimrc. Mai jos este un exemplu de fișier de configurare ce conține câteva pluginuri adăugate prin Vundle. Că să le instalezi, va trebui să deschizi Vim și să rulezi comanda :PluginInstall.
set autoindent
set tabstop=4
set shiftwidth=4
set expandtab
set number
set backspace=indent,eol,start
syntax on

set nocompatible       " be iMproved, required
filetype off         " required

set rtp+=~/.vim/bundle/Vundle.vim
call vundle#begin()

" VundlePlugin is required
Plugin 'VundleVim/Vundle.vim'
Plugin 'ycm-core/YouCompleteMe'
Plugin 'joshdick/onedark.vim'
Plugin 'mhartington/oceanic-next'

call vundle#end()      " required
filetype plugin indent on  " required

if (has("termguicolors"))
  set termguicolors
endif
colorscheme default

De asemenea, ar fi bine să te împrietenești cu comenzile :Explorer si :find. În rest, multă baftă la memorat comenzi…o să ai nevoie. În încheiere, câteva comenzi uzuale:

Salvarea sau ieșirea din fișier:

 • :w – salveză documentul, dar nu ieși din el
 • :q! – ieși din document, fără a salva modificările
 • :wq – salvează modificările și ieși din document

Poziția cursorului:

 • e – mută cursorul la următorul cuvânt
 • $ – mută cursorul la finalul liniei
 • G – mută cursorul la ultima linie a documentului

Căutare si înlocuire:

 • n – următorul cuvânt care respectă tiparul
 • /tipar – căutare după tipar în fișier
 • :%s/vechi/nou/g – substituie vechi cu nou în fișier

3.NotePad++

 • Dimensiune: 4.3Mb(.exe)
 • Timp de pornire: 0.17s
 • Puternic optimizat pentru Windows (foloseste Win32 API)
 • Portabilitate ridicată (poate rula si de pe-un stick)
 • Interfață cu utilizatorul foarte customizabilă
 • Open source si in totalitate gratuit
 • Curbă de învățare rapidă
Editorul de text Notepad++

Notepad++ este gratuit si open source. Este scris în C++ și are la bază o librărie de editare numită Scintilla. Această librărie suportă o mulțime de funcționalități care fac editarea textului și a codului mai ușoară, printre care aș menționa indicatorii de eroare, numărarea liniilor, adăugarea de breakpointuri prin cod. Suportă implicit peste 80 de limbaje și vine cu niște opțiuni pe care competiția nu mai știe cum să le promoveze…nu și Notepad++. Să vă dau două exemple:

 • Cursor multiplu – implicit, el este dezactivat 🤨, dar îl poți activa mergând la Settings > Preferences > Editing si după dând clic pe Enable sub Multi-Editing Settings
 • Harta documentului – SublimeText este foarte mândru de funcționalitatea asta, o numește MiniMap, dar nu și Notepad++ unde este, în mod implicit, dezactivată 🤨. Activeaz-o mergând la View > Document Map.

Notepad++ se bazează foarte mult pe Win32 API, interfața de programare pentru versiunile moderne de Windows. Win32 API are o mulțime de componente prin care poți controla resursele hardware. De la funcții pentru gestiunea sistemului de fișiere, a dispozitivelor, proceselor și threadurilor până la funcții specifice de tratare a erorilor de sistem. Din cauza asta, Notepad++ este foarte rapid și are poate cea mai mică amprentă de memorie dintre toate editoarele populare de la ora actuală. Dezavantajul e portabilitatea între sistemele de operare – bazându-se așa de mult pe Win32 API, nimeni nu se mai încumetă să rescrie programul pentru sisteme bazate pe Unix.

E foarte rapid să instalezi o extensie cu Notepad++. Mergi la Plugins > Plugins Admin, selectează ce extensie vrei si după Install.

Mare dezavantaj al acestui editor este interfața grafică. Mi se pare atât de învechită si mi-aduce aminte de Windows XP. Îți poți instala teme, dar o să vezi că ele modifică doar cum arată zona de editare (nu si fereastra editorului, pictogramele de la nivelul acestora, mărimea taburilor etc.).

4. Visual Studio Code

 • Dimensiune: ~90Mb(.exe), ~122Mb(Apple .zip)
 • Timp de pornire: 1.5s
 • Debugging integrat
 • Comunitate foarte mare – cel mai probabil cineva deja a avut problema pe care o întâmpini
 • Integrare cu Git sau alte sisteme de control al versiunilor
 • Suport pentru extensii și teme personalizate
 • Configurare ușoară prin fișiere JSON
Editorul de text Visual Studio Code

Visual Studio Code a fost lansat in aprilie 2015 de către Microsoft. În ciuda faptului că era inițial destinat doar pentru dezvoltatorii web, acesta s-a extins rapid pentru a suporta mai multe limbaje de programare, printre care Python, Java, C++ și multe altele. În scurt timp, Visual Studio Code a devenit unul dintre cele mai populare editoare de cod, cu milioane de utilizatori activi in intreaga lume.

Visual Studio Code are în spate o comunitate foarte puternică de dezvoltatori. Aceștia contribuie la dezvoltarea platformei prin crearea de extensii, precum și prin raportarea problemelor și oferirea de soluții. Microsoft susține activ comunitatea prin administrarea platformei GitHub și prin oferirea de resurse și suport pentru dezvoltatorii de extensii. Aș zice că asta a fost poate cea mai inteligentă decizie făcută de către cei de la Microsoft, fiindcă în felul acesta au oferit cadrul în care s-a materializat poate cel mai bun editor de cod gratuit de la ora actuală. Github Copilot, asistentul de cod ce utilizează AI, este dezvoltat tot de către cei de la Microsoft, acesta integrându-se cu Visual Studio Code foarte bine…pretty smart business decision.

Visual Studio Code este construit pentru a fi un editor de cod performant, care poate gestiona proiecte mari și complexe. Acesta oferă o experiență rapidă și fluidă, cu un timp de încărcare rapid și un consum redus de resurse. De asemenea, cu ajutorul extensiilor și plugin-urilor disponibile, utilizatorii pot personaliza și optimiza performanța aplicației pentru a se potrivi nevoilor lor specifice.

Gestionarea setărilor

 1. Setări utilizator: Visual Studio Code oferă posibilitatea de a salva setările utilizatorului, astfel încât fiecare sesiune să fie personalizată în funcție de nevoile și preferințele specifice. VSCode oferă un editor vizual, dar de multe ori e mai simplu să editezi direct fișierul settings.json(⇧⌘P pentru a deschide Command Pallete și după Open Settings(JSON) sau pur și simplu ⌘,).
 2. Setări workspace: Poți salva setări specifice pentru fiecare workspace. Acest lucru înseamnă că poți avea setări diferite pentru fiecare proiect sau folder la care lucrezi. De exemplu, eu am un set de configurări pentru un proiect de Python și un alt set de configurări pentru un proiect de JavaScript.

5. Atom

GitHub sunt cei ce s-au ocupat de crearea editorului Atom, iar asta poate spune tot. De altfel, aceştia au ţinut să menţioneze că Atom este „editorul de text pentru secolul 21”.

Un lucru inedit, Atom este editorul ce poate fi personalizat după cum doreşte programatorul, însă, din nefericire acesta este momentan disponibil doar pe Mac, de la versiunea 10.8, însă, se promite că în viitorul apropiat acesta va fi disponibil atât pe Windows cât şi pe Linux, însă în schimbul unei sume de bani.

6. Emacs

Emacs este cel mai mare competitor al editorului Vim şi este pe piaţă de o foarte lungă perioadă de timp, fiind unul dintre veterani. Este singurul editor disponibil pe absolut orice sistem de operare, de la Windows şi Mac până la cel mai nefolosit şi necunoscut sistem de operare, fiind şi gratuit. Odată descărcat, te bucuri şi de câteva tutoriale ce te învaţă cum să îl foloseşti.

7. UltraEdit

Probabil unul dintre cele mai vândute şi mai apreciate editoare de text este UltraEdit, fiind un editor de text dar şi un editor PHP, fiind ideal pentru programatorii ceva mai avansaţi. UltraEdit este disponibil atât gratuit pentru o scurtă perioadă de timp, însă, daca doreşti să beneficiezi de acest program pentru totdeauna, trebuie să scoţi din buzunar în jur de 100 de dolari.

8. Adobe Dreamweaver

Adobe Dreamweaver este un editor de text a celor de la Adobe Systems cunoscut şi sub numele de Macromedia Dreamweaver, fiind un editor disponibil atât pe Windows cât şi pe Mac, iar, noile update-uri ale programului oferă şi suport pentru CSS, PHP sau Cold Fusion.

Adobe Dreamweaver poate fi achiziţionat pentru preţul de aproximativ 24 euro pentru o lună.

9.TextEdit

TextEdit este un editor de text, după cum spune şi numele acestuia, creat de cei de la Apple şi se poate obţine doar prin achiziţionarea unui pachet NeXT de la Apple Inc. Fiind o aplicaţie creată de cei de la Apple, se poate folosi doar pe sistemul de operare Mac OS.

10. Brackets

Brackets este un editor de text open-source şi ne oferă suport atât pentru HTML, CSS sau JavaScript, punând accent pe dezvoltare. Este tot un program creat de cei de la Adobe Systems licenţiat de catre MIT. Brackets se poate folosi atât pe Windows, cât şi pe Linux sau Mac.

De menţionat şi faptul că se poate descărca gratuit de pe site-ul acestora.

Lasă un comentariu