Apache nu poate porni deoarece portul 80 este blocat

port 80: is being used by another application

O problemă destul de frecventă, adesea cu cauze și rezolvări simple.

Skype de obicei folosește acest port, așa că dacă-l pornești după ce ai pornit serverul, își va asigna un alt port.

Totuși, există situații când problema e mai complicată și necesită câteva investigații.

  1. Deschide un cmd cu drepturi de administrator și rulează:
netstat -aon | findstr 0.0:80

Pentru curioși, netstat este o comandă utilă ce îți permite să verifici conexiunile din rețeaua locală și de pe internet.

Prima setare este de fapt o colecție de 3 opțiuni:

  • -a va seta ca toate conexiunile  să fie afișate, dar și porturile pe care acestea le folosesc (socket-urile care așteaptă o conexiune)
  • -o va afișa și ID-ului specific procesului(vom vedea imediat de ce avem nevoie de el)
  • -n va afișa porturile și adresele în format numeric
  • | findstr este de la sine înțeles și desigur, căutăm după localhost(de obicei 127.0.0.1:80)

După ce rulați comanda, cel mai probabil veți vedea o listă cu toate procesele ce „ascultă” pe portul 80…lucru nedorit, căci de aceea nu funcționează Apache.

Netstat

În imaginea de mai sus am prezentat problema cu care m-am confruntat eu. Pentru ea, e nevoie de un tratament mai special.

  1. Intrați în Control Panel și mergeți la Uninstall programs. Acolo, în sidebarul Windows se află Turn Windows features on or off. Căutați după Internet Information Services Hostable Web Core. Dezactivați-l! Cel mai probabil s-a activat automat fiindcă ați instalat Web Matrix sau Coder. Problema trebuie să menționez că apare pe Windows 10 și nu știu dacă o întâlniți și pe la alte versiuni.

Dacă nu vedeți ID-ul 4, cel designat sistemului, cel mai probabil este o aplicație care vă cauzează problemele(exact ca și Skype, cu remarca că de această dată nu știam care este).

În acest caz, mergeți în Task Manager, tab-ul Services. O să vedeți într-o coloană ID-ul – opriți aplicația și restartați serverul local.

Lasă un comentariu