Bazele tipografiei web

Tipografia este o ramura a artei ce a fost pusa foarte rar in prim-plan.Designerii web se axeaza adesea pe design, pe efectele CSS, dar nu si pe modul in care va fi prezentat continutul.Ironic, continutul unei pagini este cel care transporta informatia ce incerci sa o faci cunoscuta, asa ca, teoretic, ar trebui sa fie cel mai esential lucru pentru vizitatorii tai.Eu cred ca problema nu se datoreaza unei lipse de interes, ci mai degraba unei lipse de cunostiinte.

Cand discutam despre tipografie trebuie sa luam in calcul vastitatea de aspecte ce privesc acest topic.Pe langa familiile de fonturi avem si seturi de caractere de tip serif/sans-serif, greutate, spatiere si tip.Acest articol va va introduce subtil in universul intortocheat al tipografiei web.

Definitiile  termenilor de baza

Haideti sa discutam cativa termeni cheie ce ar trebui sa ne ajute la intelegerea problemei.Primul de set de cuvinte cheie importante sunt fontul si setul de caractere(typeface).Un font este descris ca un set specific de caractere ce formeaza un font-face.Acesta ar putea fi Arial, Tahoma, Times New Roman, Georgia si multe multe altele.

Similar un set de caractere se caracterizeaza printr-o familie de stiluri de font.Cuvantul cheie de aici este stilul fontului(font-style) ce separa diferita fonturi in grupuri sau familii.Aceste seturi de caractere pot include sans-serif, serif, script, monospace si altele.Ai putea cataloga seturile de caractere se prin stiluri ca bold, italic etc.

Cand construiesti un website, una din pricipalele probleme trebuie sa fie alegerea corecta de familii de fonturi.Fara anumite scripturi sau metode noi(@font-face CSS3) nu sunt prea multe optiuni la alegerea de fonturi, fiindca cele instalate pe Windows sunt diferite fata de cele instalate pe Mac.Din fericire, Google Web Fonts ar putea oferi o solutie foarte eleganta la aceasta problema, solutie deja adoptata de o multime de webdesigneri.

 

Cativa termeni mai obscuri ar fi greutatea si spatierea fontului.Acestea pot fi manipulate de asemenea prin metode CSS aplicate paragrafelor, titlurilor sau altor elemente text.Greutatea fontului poate fi ajustata obtinandu-se o vizualizare mai ingrosata sau mai subtire a fiecarei litere.Spatierea este o tehnica utilizata cu ajutorul tagului CSS, letter-spacing, ce adauga sau elimina spatiul dintre litere.

Iesi din tipare

Este complet rational sa discutam despre nevoie de noi fonturi web.In ultimul deceniu, multe pagini au devenit monotone si saturate de repetie.Aceleasi fonturi Arial sau Geneva pot deveni invechite in ochii vizitatorilor daca le utilizezi in fiecare proiect.Si in ciuda faptului ca poti manipula culorile si efectele speciale, de multe ori  fontul la paragrafe va fi mult mai lizibil in Arial intr-o culoare neagra sau gri inchis.

Multi dintre noi vor sa modifice inceputul unui text prin titluri.Pe langa multimea de efecte posibile ce le ofera CSS sunt o multime de oportunitati pentru personalizare.Acestea includ pachete ca cele oferite de Google care extind arealul de alegere a unei familii de fonturi.

Din motive de branding este in general o idee buna sa legi titlurile de tema site-ului.Acestea ar putea include schema de culori, sublinierile, imaginile din fundal(iconitele) sau graficele din text.In final, decizia este a ta si din fericire sunt o multime de resurse care sa te ajute in combinatiile tipografice.

Distingerea paginilor

Este important ca tipografia sa se „agreeze” cu designul website-ului.Textul din paragrafe ar trebui sa fie cat mai lizbil si cu un aliniament cat mai comun.Similar, daca userii scaneaza dupa linkuri, fi sigur ca acestea sunt foarte usor de reperat si usor de clicuit.

Linkurile nu sunt vitale numai in paragrafe ci si in titluri, sidebar si continutul din listele de pe pagina.Fiindca vei lucra de cele mai multe ori cu acelasi font, factorii ce disting linkurile de text ar trebui sa fie culoarea, stilul(italic, bold) si culoarea de fundal incastrata intr-un dreptunghi cu colturile rotunjite din jurul linkului.

Mofturile cititului

Fiecare familie de fonturi va aduce la lumina un anumit moft in cititor.Daca nu esti conectat cu Internetul atunci ai putea sa treci cu vederea linistit acest capitol al povestii, dar ai putea sa treci si peste unul din cei mai importanti factori din tipografie.

De exemplu alegerea unui font de tip serif in paragrafe denota o nota de profesionalism si informatie credibila.Acest lucru poate fi vazut cu usurinta in website-urile de tip magazin sau stiri ca Adevarul sau Gandul.Pentru bloguri mai mici ai putea opta spre paragrafe mari cu un line-height mai accentuat pentru a le permite userilor sa sara peste anumite portiuni din text.

Lasă un comentariu