Inainte de a face un website…

La baza, accesibilitatea este modul prin care faci un website mai simplu de utilizat, mai simplu de inteles.

Fa-ti o idee legata de modul in care va fi utilizat website-ul si cum va fi utilizat.Aplicabilitatea este ridicol de importanta la un website.Nu conteaza cat de cool este designul sau cat de superb este continutul, daca vizitatorii nu se pot bucura imediat de acest lucru.Multi dintre ei se vor da pur si simplu batuti si vor cauta in alta parte.

Iar acum ne intrebam…cum putem sa facem un website cat mai accesibil cu putinta?Ei, ai noroc caci acest articol iti va arata 15 de trucuri pentru a-ti face website-ul cat mai accesibil cu putinta.Asa ca la final, nu uita sa ne spui propriile trucuri ce te ajuta sa iti faci site-ul accesibil.

1.Structureaza site-ul dupa modul in care reinnoiesti continutul

Daca vei posta continut nou foarte rar sau poate deloc, atunci este bine ca designul sa fie static si mult mai axat pe un anumit lucru.Daca postezi anumite lucruri mai des, atunci e bine ca designul sa fie unul specific blog-urilor.

2.Pune logo-ul in stanga-sus, iar meniul langa sau sub acesta

Plaseaza logo-ul in partea stanga de sus a paginii si pune meniul fie langa el sau sub acesta.Un exemplu elocvent ar fi chiar acest website ce are logo-ul in partea stanga de sus si meniul langa.De asemenea, asigura-te ca logo-ul poate fi clicuit si duce vizitatorii pe prima pagina.Motivul?Conventii larg raspandite – e ceea ce toti userii se asteapta sa vada, asa ca nu e nevoie sa pierzi timpul pentru a te hotari unde sa pui roata pe masina, figurativ spus.

3.Forma de cautare sa fie in partea dreapta(stanga) sus

Adauga o forma de cautare(numai daca ai destul continut pentru a fi viabila alegerea) in partea dreapta(stanga) de sus a paginii.Asigura-te sa adaugi cuvantul „Cauta” sau „Search” pentru ca userii sa stie scopul formei.

4.Detaliile de contact sa fie reperate cu usurinta

E  bine sa ai fie o mica sectiune, usor reperabila, cu detaliile de contact, fie sa ai o forma de contactare, care poate fi implementata in sidebar sau in subsolul paginii(nu este obligatoriu – poate fi si o pagina separata).Asta arata vizitatorilor ca nu esti un personaj negativ, ce vrea sa nu fie cunoscut caci ar avea ceva de ascuns, ci unul deschis si comunicativ.

5.Pagina de ajutor sa fie gasita cu usurinta

Daca ai un proces amplu de inregistrare sau un magazin online este bine sa ai si o pagina de ajutor – ca si FAQ, suport tehnic sau documentatie – usor de gasit, fie in meniu sau cel mai adesea in subsolul paginii.

6.Sa ai cat mai putine elemente in meniu cu putinta

Cu cat sunt mai multe optiuni pentru noii vizitatori, mai mare va fi si incertitudinea ce se abate asupra lor(cel mai probabil nu vor da clic pe niciun element al meniului si vor iesi de pe website).

7.Fa culorile linkurilor cat mai observabile cu putinta

Creeaza linkuri care ies in evidenta fata de fundal si de culoarea continutului, pentru ca userii sa isi dea seama cu usurinta ca acel element poate fi clicuit.Acest pas este unul foarte important, in special la cei cu probleme de accesibilitate(eg. un chin cand ai la dispozitie elemente cu un constrast scazut).

8.Totul trebuie sa fie cat mai consistent cu putinta

Elimina surprizele ce le pot intalni vizitatorii printr-un website ce are toate elemente sale in comuniune.Niciun element nu ar trebuie sa-l perturbe pe celalalt, ba chiar dimpotriva, ar trebui sa-l scoata in evidenta.Aici putem vorbi de:pagina pe toata latimea, sau pagina cu sidebar, culori, culorile linkurilor, interfata si pozitionarea elementelor.

9.Formele sa fie cat mai usor de urmat

Grupeaza elementele dintr-o forma astefel incat acestea sa fie cat mai usor de inteles.De exemplu, grupeaza casutele pentru Nume si Prenume pe un rand, cele pentru tara, provincie pe alt rand etc.De asemenea, asigura-te ca userii stiu care este scopul fiecarui camp.Pentru asta poti utiliza taguri ca <fieldset> sau <legend>.

10.Adauga o linie de navigare

Este foarte recomandat sa adaugi o linie de navigarea in partea centrala sau de sus a paginii, in special cand ai un proces de inregistrare sau de cumparare mai amanuntit.Asta ajuta vizitatorii sa stie cat au terminat dintr-un proces si cat mai au.Vizitatorii urasc munca la noroc, asa ca e mai bine sa le eliminati acel sentiment inca de la inceput.

11.Tine animatiile si efectele flash doar la lucrurile esentiale

Nu utiliza efecte vizuale sau animatii ce umbresc navigarea pe website.Vizitatorii vreau doar un mod prin care pot ajunge la orice parte a website-ului si la continutul acestuia.Meniul nu a fost conceput ca sa uimeasca prin complexitatea si frumusetea lui…NU!A fost conceput doar fiindca userii se pierdeau pe un website – asa ca e bine sa tinem minte rolul elementelor.

12.Spune nu anunturilor de tip pop-up

Acum, sa ne gandim logic!Cati dintre voi nu v-ati suparat atunci cand ati intrat pe un website cautand anumite informatii si nu ati putut, fiindca ati fost intampinat de un anunt la care deabea ai gasit butonul „Inchide”.Daca vrei sa iti pui elementele promotionale fie punele pe prima pagina sau in sidebar.E decizia vizitatorului daca vrea sa intre pe respectivul anunt si nu a ta.Totusi, daca chiar vrei sa recurgi la aceasta metoda e bine sa faci butonul „Inchide” cat mai vizibil, fiindca majoritatea nu vor fi interesati si vor dori sa iasa din anunt.

13.Sparge textul cu imagini cand ai posibilitatea

Ajuta la imbunatatirea lizibilitatii.Acesta este motivul pentru care site-urile de tip magazin utilizeaza imagini – face ca citirea acelui articol de 6000 de cuvinte sa fie mult mai usoara.

14.Spatiaza textul cu titluri, liste si segmente

Spatiaza continutul cu titluri, liste si segmente pentru a imbunatati abilitatea userilor de a scana paginile.De asemenea, prin acest mod ajuti si userii sa citeasca si sa scaneze mai usor pagina, dar cel mai important le faci o idee legata de ce vor citi.

15.Propriul domeniu

Un domeniu propriu este esential, fiindca creaza impresia de siguranta si legitimitate.De asemenea, informezi si vizitatorii ca ce faci tu, faci intr-un mod profesional, si ii asiguri ca nu au gresit website-ul, comparativ cu un website pe un domeniu gratuit al vreunui serviciu gratuit.Si, tinand cont ca domeniile sunt chiar ieftine(5-9$ pe an), e chiar pacat sa nu iti iei unul.

Lasă un comentariu