Cum să rulezi PHP din Command Prompt sau Powershell pe Windows 7

Salut! Este vacanță și ne dorim să facem toate lucrurile la relanti…trebuie să recunosc că un exces de lene, văratică,  m-a împins să caut cum putem rula programele PHP direct din Command Prompt sau Powershell. Cel puțin în ultima vreme devenise cam supărător să văd în tutoriale pe cei cu MAC-uri lucrând numai cu terminalul.

Deși ce vă voi spune acum rulează direct pe CMD am preferat să folosesc Powershell, căci nu mai suportam să văd acel font monospaced ai anilor ’90(Powershell are optiunea rapidă de Preferences dacă dați clic dreapta pe bara de meniu). De asemenea, e important de precizat că folosesc ca webserver WAMP.

Țelul final e să putem folosi o comandă de tipul php script.php și să vedem rezultatul în command prompt.

1.Schimbarea variabilelor de sistem în Windows 7

  1. Deschide Control Panel și apoi alege Advanced System Settings.
  2. Din tabul Advanced, dă clic pe butonul Environment Variables aflat în partea dreaptă, jos.

Environment Variables

  1. La secțiunea System Variables(stânga jos) caută variabila Path.
  2. Sunt aproape sigur că vei vedea o mulțime de path-uri către diferite file, toate separate de punct și virgulă (;) – ele sunt adăugate în mod automat atunci când instalezi vreun program.
  3. Va trebui să adaugi php.exe, filă ce o poți găsi în WAMP în folderul  ..\bin\php. Ceva asemănător trebuie să fie și în XAMPP. Doar ca idee, nu trebuie să adăugați numele filei executabile ci doar folderul în care se află aceasta.

Setarea variabilei PATH

  1. Apasă apoi pe OK și restartează computerul.
  2. După ce l-ai restartat, pornește WAMP sau XAMPP apoi deschide un command prompt și rulează o comandă asemănătoare cu cea de jos:

php path_oarecare\fila.php

 

Atât! Dacă ai ceva probleme nu evita să lași un comentariu.

Lasă un comentariu