Lista celor mai bune programe antivirus

Mai jos este o listă cu cele mai bune programe antivirus care sunt compatibile cu Windows 7/8/10. Toate programele menţionate mai jos sunt legitime, sigure şi pot să ofere protecţia de care aveţi nevoie.

Recomandarea mea este să descărcați unul din programele prezentate mai jos. Există multe exemple de programe rogueware, ce se prezintă ca aplicații antivirus de mare succes, dar care odată instalate vor face ravagii în sistem (criptarea neautorizată a fișierelor, furtul datelor personale, instalarea de programe malware în mod automat etc). Morala este să verificați legitimitatea fiecărui, așa zis, provider de soluții antivirus.  Dacă ați folosit cu succes un alt program, nu ezitați să lăsați un comentariu cu numele acestuia. Îl voi testa și, dacă totul va fi în regulă, îl voi adauga la această listă.

Criteriile de selecție

 • Să ofere protecție completă. La ora actuală, nu mai putem vorbi doar de o soluție împotriva virușilor(programe malițioase care se pot replica). Preferabil, soluția antivirus ar trebui să ofere:
  • Firewall
  • Protecție împotriva criminalității informatice atunci când navighezi pe Internet
  • Protecție împotriva ransomware (programe malițioase care odată instalate încep să cripteze fișierele de pe calculator și care îți vor cere la final o mulțime de bani ca să le decripteze înapoi).
 • Programul antivirus trebuie să fie fiabil și neintruziv. Fiabilitate înseamnă aici să funcționeze normal și în scenarii dificile (de ex. când amenințarea încearcă să forțeze terminarea procesului antivirus). Prin neintruziv înțelegem un program care nu interferează cu alte programe de securitate și dacă chiar se întâmplă asta să anunțe utilizatorul de potențialul conflict.
 • Scanări de securitate automate.
 • Protecție la zi. La un nivel foarte abstract, un program antivirus caută acele semnături specifice programelor malițioase. Dacă acele semnături sunt învechite, soluția de securitate este în cel mai bun caz, una slabă. De aceea, e recomandat să utilizați programe care se actualizează regulat, chiar și de mai multe ori pe zi.
 • Impact asupra performanței scăzut. Indiferent de ce promovează o companie ce oferă soluții antivirus, un astfel de program nu poate să aibă un impact foarte scăzut. La urma urmei, protecția trebuie să fie în timp real, poate și la nivelul unor fișiere pe lângă analiza traficului de internet.
 • Compania producătoare să aibă o reputație bună. Sună conversator și învechit, dar la ora actuală, noii jucători de pe piață trebuie priviți cu foarte mult scepticism. Soluțiile antivirus sunt programe foarte complexe care, mai mult decât orice alt program, depind direct de bazele de date adunate de-a lungul timpului cu privire la amenințări.

Programele malițioase se instalează de fiecare dată fără permisiunea utilizatorului şi fac de obicei lucruri aparent nesemnificative, precum adăugarea unui cookie sau vreun popup răzleț ici-colo.

Fiţi atenţi întotdeauna la mail-urile din secţiunea Spam şi la fişierele de tip media(audio şi video): multe programe rău intenționate pot să pretindă că sunt un anumit tip de fișier, tocmai pentru a nu ridica suspiciuni din cauza mărimii.

Cele mai bune programe antivirus

Totuşi, din toate programele antivirus menţionate mai sus cele care oferă o versiune gratuită sunt Avast, AVG şi Microsoft Security Essentials. Echipa de la Top Ten Review susţine că BitDefender este pe primul loc în topul programelor de acest gen, totuşi pot spune că este destul de neplăcut când primeşti o mulțime de mesaje dacă o anumită aplicaţie vrea să ruleze.

1. Avast

Avast-ul este unul dintre cei mai populari antiviruși. Este foarte util și extrem de ușor de instalat. Acesta insistă foarte mult pe securitatea browser-ului și vine cu o dotare extrem de utilă, Browser CleanUP. Pe acesta îl veți putea folosi în cazul în care se instalează mai multe toolbar-uri sau extensii care vă modifică bara de căutare.

Acest antivirus nu are un consum ridicat de resurse ( 2 taburi consuma puțin peste 40 de MB de RAM). Rulează excelent pe Windows 10 în comparație de exemplu cu Bitdefender care este mai intensiv din prisma resurselor consumate .

Avast este un produs pe care îl puteți obține în mod gratuit și care vă oferă opțiuni standard de scanare bazată pe semnături și analiză euristică. Acesta mai are un modul IDS(Intrusion Detection System) pentru analiza de comportament, un sistem de blocare a tentativelor de phising prin scanarea mesajelor de email și un scanner pentru vulnerabilități ale sistemului de operare și a aplicațiilor.

Acest program mai oferă un modul de protecție pentru rețeaua wireless și un Game Mode prin care își reduce amprenta asupra sistemului în momentul în care veți folosi aplicații Full Screen.

Un mare minus pe care acest program îl are este ca afișează mult prea multe reclame care în timp vor enerva până și pe cei mai răbdători clienți.

Versiunea comercială a acestui program vă mai oferă și un manager pentru parole, un firewall dar și un instrument pentru curățarea fișierelor inutile și a informațiilor private din browser.

Este un program care evoluează odată cu oamenii și de aceea se îndreaptă tot mai mult către rețelele de socializare. Antivirusul își îndeamnă clienții să își facă cont de utilizator cu ajutorul Facebook-ului. Printre altele, el va prelua:

 • Numele și prenumele
 • Poza de profil
 • Sexul
 • Rețeaua ta de prieteni și ID-urile acestora
 • Orice altă informație pe care ai marcat-o ca publică
 • Adresa de email
 • Dacă îi dai permisiunea va posta în numele tău

Totuși, Avast este un program care îți va păstra calculatorul sau laptopul curat și în deplină siguranță.

2. AVG

AVG este unul dintre cele mai populare programe antivirus. Acesta este compatibil cu Windows 10 și oferă o bună funcționalitate antivirus, spyware și protectie pentru email și browser la care oferă update-uri de securitate în timp real.

AVG îți mai oferă și protecție împotriva atacurilor , încercărilor de furt de date personale și de plăți online. Veți vedea ca în momentul în care veți instala acest antivirus veți fi întrebat dacă doriți să schimbați căsuța de căutare în cea deținută de AVG. Cu ceva timp în urma cei de la Avast au cumparat AVG-ul ( partea de antivirus) în schimbul unei sume colosale de bani. Dacă asta vă trezește suspiciuni atunci este bine să vă orientați spre un alt antivirus.

Atât Avast cat și AVG o să vă protejeze în aceeași manieră calculatorul împotriva virușilor. Cu toate acestea, Avast are o interfață mai intuitivă și este foarte simplu de utilizat. Acesta este mai popular față de AVG și prezintă mai multă încredere.

În ceea ce privește siguranța, BitDefender este mai sigur decat AVG.  Cu ajutorul AVG-ului veți putea proteja până la cinci dispozitive, PC-uri, Mac-uri sau smartphone-uri și asta doar cu o singură licență. Dacă aveți mai mult de cinci dispozitive atunci trebuie să utilizați Bitdefender.

AVG-ul este un antivirus pe care vă puteți baza și care o să vă păstreze calculatorul în stare foarte bună. Este un program care ar trebui instalat pe orice calculator deoarece este incredibil de eficient. Principala sa funcție este cea de protecție împotriva descărcărilor malițioase care sunt eliminate înainte de a intra in sistem. Oricum programul analizează tot ce este nou în computer și îl șterge dacă este considerat a fi dăunător. 

Acest antivirus poate bloca link-urile nesigure din descărcările și atașamentele din emailuri.

3. BitDefender

BitDefender este un antivirus românesc realizat de către Softwin.  Acesta se numără printre cele mai bune antivirusuri în ceea ce privește detectarea de viruși.

Cât despre testarea acestuia pe Windows 10 , acesta nu este la fel de prietenos precum Avast. Bitdefender ocupă 200 MB de RAM, mult mai mult în comparație cu Avast, dar în schimb vine cu mai multe sisteme de securitate active.

Bitdefender este un program recomandat persoanelor care nu își doresc să fie deranjate de reclamele inutile pe care alți antivirusi precum Avast le afișează.

Interfața acestui antivirus este una compactă și nu oferă prea multe opțiuni suplimentare așa cum alte programe o fac. Bitdefender nu vă oferă programarea scanării, oprirea temporară a acestora sau scanarea anumitor tipuri de fișiere.  În ciuda acestor inconveniente Bitdefender va oferă o protectie complexă care interceptează în cel mai scurt timp posibil viruși, troieni, rootkituri ransomware prin utilizarea de semnături(au o bază de date imensă cu semnături ale amenințărilor și în esență compară ce găsesc pe calculatorul dumneavoastră cu ce dețin ei deja), prin analiză euristică(statistic, lasă să ruleze procesele și caută după acele tipare specifice unor amenințări) dar și prin detecția comportamentului și protecție anti phishing și antifraudă.

Versiunea comercială a acestui program vă oferă firewall, protectie pentru browsere și email, manager de parole, analiză superioară a fișierelor ransomware, stocare cloud dar și multe alte unelte care va vor fi utile.

Este un program utilizat de 500 de milioane de utilizatori la nivel mondial și asta îl face să se numere printre cele mai bune programe de pe piață. Bitdefender este un antivirus premiat , complet automat și cu VPN gratuit(până la o limită de bandwidth), securitate bancară online dar și protectie pentru camera web. Acest acces nelimitat la VPN se poate dovedi a fi un minus pentru Bitdefender deoarece necesită crearea unui abonament separat.

BitDefender este cel mai popular antivirus care protejează într-unul din cele mai robuste moduri orice sistem de operare, fie că vorbim de Windows, Mac, IOS sau Android.

4. Kaspersky

Kaspersky se numără printre cele mai performante antivirusuri de pe piață. Compania Kaspersky Lab a fost fondată în anul 1997 și de atunci se bucură de un real succes atât în rândul utilizatorilor casnici cat și în rândul utilizatorilor corporate.

Antivirusul Kaspersky este extrem de bine poziționat atunci cand vine vorba de consumul de resurse. Pe langa faptul că acest program nu consumă foarte multă memorie este discret și oferă o scanare bazată pe semnături, analiză euristică, protectie anti phishing, scanare Web, scanarea emailurilor.

Kaspersky oferă mai multe opțiuni decât Bitdefender și se bucură de o reputație mai bună decât Avast (sursa TomsGuide). Totuși, Kaspersky ocupă mai multă memorie decât Avast dar mai puțină memorie decât BitDefender. Din nou, în privința utilizabilității, Avast iarăși câștigă.

Kaspersky mai asigură și control parental, existența unui instrument pentru copii de rezervă, manager de parole, sistem de criptare și ștergerea permanentă a fișierelor.  Alte plusuri pe care acest program le ofera sunt: o protecție excelentă anti phishing, antimalware și împotriva adreselor URL ce conțin amenințări. Mai aveți disponibilă și varianta de suport pe chat cu reprezentanții companiei.

Un minus pe care acest antivirus îl are este că toate scanările propuse ca bonus se suprapun uneori.

Kaspersky este mult mai sigur atunci cand vine vorba de plățile online. Acesta este dotat cu o aplicatie “Safe Money” care va avea grijă ca toate tranzacțiile dumneavoastră să fie efectuate în deplină siguranță.

Kaspersky îți oferă siguranța de care ai nevoie deoarece blochează încercările rețelelor sociale sau altor persoane de a va culege datele personale.

5. McAfee

McAfee este o alegere bună pentru Windows și pentru Android deoarece oferă protecție sporită și un manager de parole de-a dreptul excelent. Acesta se clasează în topul celor mai bune antivirusuri și a demonstrat de fiecare dată că poate proteja calculatorul de malware-uri. Cu ajutorul acestui program performanța dispozitivelor dumneavoastră nu va fi deloc afectată.

În plus antivirusul McAfee a înregistrat 8.8 în cele 600.000 de recenzii ale utilizatorilor de pe Google Play, dar și pe TrustPilot. Acest antivirus vine cu ceva nou și anume, managerul de parole True McAfee True Key care poate utiliza recunoașterea facială ca metodă de autentificare.

Antivirusul McAfee face avertizari în privința site-urilor cu risc ridicat și previne descărcările care vă pot afecta dispozitivul. Acest program este complex și mai include evaluări de căutare, verificări de firewall dar și scanări ale notificărilor.

McAfee vă va proteja confidențialitatea fișierelor iar acest aspect îl face sa fie un bun program în cazul documentelor fiscale dar și în cazul documentelor personale. Acest antivirus oferă protectie pentru orice sistem de operare Windows, macOS, Android sau iOS.  Mai dispune și de protecții actualizate pentru ransomware.

Un minus pe care acest antivirus îl deține este ca are caracteristici mai puține pentru IOS sau pentru versiunea Mac față de restul. De îndată ce ați instalat acest antivirus va începe scanarea calculatorului instant. Dar nu se poate personaliza absolut nimic legat de scanare.

În comparatie cu Avast, McAfee are un impact mai redus asupra performanței sistemului. Ambele programe oferă pachete complexe care includ VPN-uri și cele mai sigure caracteristici de performanță. Sunt extrem de ușor de utilizat și nu consumă multe resurse. Totuși, Avast, fiind mai popular decât McAfee, este mai des recomandat.

McAfee este un antivirus eficient care va detecta în timp util orice virus care vă poate defecta calculatorul.

6. Microsoft Security Essentials

Microsoft Security Essentials este un antivirus care vizează utilizatorii Windows și care oferă o protecție decentă împotriva virușilor. Acesta a fost conceput pentru a veni în ajutorul utilizatorilor individuali și a firmelor mici.

Microsoft Security Essentials efectuează scanări programate ale computerului și va va bloca în mod automat cele mai multe amenințări.  A fost lansat acum aproape zece ani și ușor ușor a ajuns să evolueze în programul sigur și calitativ care este astăzi.  Avantajele acestui antivirus sunt: are un consum extrem de mic de resurse dar și lipsa oricăror bannere sau alte forme de vanzare.

 Microsoft Security Essentials vă oferă protecție în timp real și trei tipuri de scanare: scanare rapidă, scanare completă și scanare particularizată.

În plus, atunci când acest antivirus detectează o posibila amenințare veți fi notificat. Clientul are pe deplin controlul asupra acestor amenințări și le poate ignora, să le introducă în carantină sau să le elimine din sistem.

Impactul asupra memoriei este mediu, având nevoie de vreo 200 MB. 

Pentru ca antivirusul Microsoft Security Essentials să poată rula trebuie să aveți un sistem de operare Windows Vista ( Service Pack 1 sau Service Pack 2 ), Windows 7 sau desigur 10.

7. F Secure

Acest antivirus folosește tehnologia cloud pentru a vă proteja împotriva amenințărilor online existente dar și pentru a răspunde în timp util la amenințările care apar zi de zi.

Avantajele pe care acest program vi le oferă sunt: 

 • rapid și ușor de instalat;
 • interfața acestuia este în limba română;
 • oferă o protecție pentru Windows și Mac OS X;
 • are un consum minim de resurse;
 • costurile acestui program sunt minime;
 • puteți avea o navigare sigură pe internet;
 • interfața este simplificată și intuitivă.

Un minus a lui F Secure în comparație cu Bitdefender, Norton ș.a. este lipsa controlului parental și funcția de analiză a pachetelor de rețea.

Avantajul pe care F Secure îl are față de Bitdefender amprentă mică de memorie, păstrând totuși funcțiile de bază ale unui antivirus: sistem de detectare a intruziunilor, detectarea dispozitivelor noi, firewall, lista neagră de adrese URL, protecție locală ( Mac, IOS, Android, Windows) dar și funcționarea ca router securizat autonom.

8. G Data

Antivirusul G Data este al unei companii din Bochum (Germania) care are peste 25 de ani de experiență în dezvoltarea programelor antivirus. 

Printre beneficiile aduse de acest antivirus putem enumera:

 • protecție în timp real pentru email
 • instalare simplă și panou de administrare ușor de utilizat
 • protejarea identității în cadrul rețelelor de socializare, la efectuarea tranzacțiilor online și a transferurilor bancare

Pe lângă protecția firewall, tehnologia patentată G Data, BankGuard acest antivirus vine și cu o nouă protecție anti keylogger care protejează browserul împotriva manipulărilor și a sustragerii de date.

CloseGap este tehnologia pe care o folosește și care primește îmbunătățiri cu fiecare actualizare astfel încât să vă puteți bucura de program așa cum vă doriți. Pe lângă asta, CloseGap va oferă două motoare de scanare, utilizarea resurselor fiind semnificativ mai mică.

G Data ocupă mai multă memorie decât Avast. Acesta are nevoie pentru a rula corespunzător de o memorie de 1 GB RAM în timp ce Avast-ul poate rula cu doar 128 MB. Cerințele de sistem pentru G Data sunt Windows 10/8.x / 8 / 7 / Vista, cu minim 1 GB RAM, (32 bit): Windows XP (cel puțin SP2), cu minim 512 MB RAM.

În ciuda acestor cerințe G Data este recomandat pentru că este ușor de configurat, rulează în background și pentru că nu încetinește sistemul.  Este un antivirus de care vă puteți bucura pe deplin și de care puteți fi sigur că o să vă ofere rezultatele pe care le așteptați.

9. Quick Heal

Quick Heal se numără printre cele mai calitative programe antivirus de pe piață. Fiecare produs Quick Heal este personalizat pentru a se potrivi atât utilizatorilor casnici cât și întreprinderilor mici, instituțiilor guvernamentale dar și a marilor companii.

Quick Heal are cea mai amplă gamă de produse precum: Quick Heal AntiVirus Pro, Quick Heal Internet Security, Quick Heal Total Security, Quick Heal Total Security pentru Mac, Quick Heal Total Security pentru Android, Quick Heal Security for Android Tablets Platformele Android și BlackBerry și tunerul PC pentru segmentul SOHO(Small Office/Home Office).

Acest antivirus funcționează perfect pe Windows unde vă protejează datele bancare cât și serviciile și cumpărăturile online și în plus ajută la administrarea și controlul accesului la internet a copiilor. Pe Mac, pe lângă protecția standard, blochează accesul la site-urile infectate. Pe Android blochează toate aplicațiile și vă protejează confidențialitatea.

Datele dumneavoastră personale vor fi în deplină siguranță și veți avea certitudinea că laptopul dumneavoastră nu va fi afectat de viruși. Puteți alege unul dintre programele care vă avantajează mai mult astfel încât rezultatul obținut să se ridice la înălțimea așteptărilor. 

10. Symantec

Symantec se numără printre cele mai bune programe antivirus de pe piață. Acest program este dedicat atât utilizatorilor individuali cât și marilor companii.

Avantajele utilizării acestui antivirus sunt:

 • protecție împotriva virușilor, programelor spyware, malware dar și a altor atacuri online;
 • evită site-urile web nesigure dar și descărcările suspecte;
 • vă permite transferarea protecției de la un dispozitiv la altul;
 • protejează dispozitivele smartphone/tablete și le poate localiza ușor, dacă sunt furate.

Sistemele de operare acceptate de acest antivirus sunt: Microsoft Windows XP, Microsoft Windows 8/8.1, Microsoft Windows 7, Microsoft Windows Vista, Microsoft Windows 10, Android 2.3 sau o versiune ulterioară, iOS 7 sau o versiune ulterioară și o versiune curentă Mac OS X.

Diferențele dintre Symantec și Windows Defender constă în funcțiile avansate cu care este dotat antivirusul Symantec , mai exact: sistemul de evitare a intruziunilor prin monitorizarea traficului de rețea suspect și prin blocarea atacurilor virusate, protecția proactivă contra abuzurilor, simularea și izolarea potențialelor amenințări printr-un nou simulator de mare performanță, paravan de protecție bidirecțională care împiedică străinii să vă acceseze rețeaua personală, protecție pentru rețelele sociale în sensul că identifică și blochează amenințările, compatibilitate cu mai multe browsere dar și un bun management prin cloud.

Cu  ajutorul lui vă veți știi calculatorul sau laptopul în deplină siguranță.  În plus datele dumneavoastră personale dar și tranzacțiile bancare online vor fi în deplină siguranță. Un antivirus bun este necesar atât într-o companie mare cât și la dumneavoastra acasă.

Symantec este o soluție de protecție preventivă împotriva amenințărilor și este dotat cu tehnologii de ultimă generație care vor ține virușii departe. Cu ajutorul acestuia se mai pot bloca și anumite acțiuni pe baza locației utilizatorului.   

11. Webroot

Webroot este programul realizat de către o companie americană care dezvoltă soluții inovative cloud pentru protecția datelor personale și a amenințărilor străine. Cu ajutorul acestui antivirus veți reuși să înlăturați riscurile privind securitatea informațiilor.

Webroot se numără printre cele mai bune antivirusuri de pe piață și poate fi utilizat atât de către utilizatori casnici cat și de antreprenorii cu afaceri mici și mari.

Principalele funcții ale antivirusului Webroot sunt:

 • SecureAnywhere AntiVirus for PCs and Macs – este o soluție optimă pentru protecția calculatoarelor PC și Mac împotriva amenințărilor de pe internet;
 • SecureAnywhere Internet Security – este un instrument de protecție a PC, Mac, smartphone și a tabletelor împotriva amenințărilor de pe internet;
 • SecureAnywhere Web Security Service – este o funcție eficientă pentru organizații;
 • SecureAnywhere Business Endpoint Protection – este un sistem de protecție și scanare a punctelor finale în infrastructura corporativă;
 • SecureAnywhere Business Mobile Protection – este un sistem de protecție a dispozitivelor mobile ale companiei împotriva amenințărilor online.

 Webroot este unul dintre cele mai rapide și mai bune software-uri anti-malware disponibil pe piață. Acest program vă poate scana calculatorul în doar 20 de secunde și va detecta componentele malițioase.

În timp ce alte antivirusuri precum cele următoare au nevoie de o perioada mai mare de timp pentru scanarea sistemului: Malwarebytes are nevoie de aproximativ 2.5 de minute, Norton are nevoie 23 de minute, Kaspersky are nevoie de 33 de minute, şi McAfee are nevoie de 46 de minute.

Webroot ocupă doar 15 MB de memorie. Când scanează sistemul se folosește des de metadate(de exemplu cheile SHA-256 cu care se identifică diferitele versiune ale programelor), obiceiuri comportamentale, detectare euristică a sistemului prin baza de date de pe cloud.

12. ZoneAlarm

Avantajele oferite de către antivirusul ZoneAlarm sunt:

 • versiunea licențiată a motorului Kaspersky;
 • monitorizarea creditului;
 • firewall performant;
 • protecția datelor cu caracter personal dar și ocuparea a doar 5 GB.

Fiind de fapt o copie a programului Kaspersky, dezavantajele acestui antivirus sunt: lipsa unor funcții avansate Kaspersky, lipsa protecției împotriva phishing dar și unele alarme false în detectarea posibilelor amenințări.

ZoneAlarm oferă totuși backup online, mai exact acesta face un backup la toate fișierele pentru a verifica dacă unul dintre ele este compromis. De asemenea, vă ajută să vă protejați datele și se asigură că hackerii nu vă pot accesa datele personale.

2 comentarii la „Lista celor mai bune programe antivirus”

 1. Salut , am citit articolul tau, este foarte bun , personal folosesc Bitdefender de vreo 5 ani si sint multumit, acesta nu-mi da batai de cap ,panu de control si multe altele , sta acolo linistiot si face treaba . Acuma iata de ce vin eu aici la tine , vreau sa te intreb despre FIREWALL , tu spui asa iata…Totusi cea mai buna metoda pentru a preveni orice tip de amenintare externa este sa ai pe PC un firewall(Comodo firewall il recomand – este gratis si eficient)… Te intreb si te rog foarte frumos daca poti sa-mi dai o explicatie legata de acest firewall .Eu vreau sa-l instalez in win8.1 ok dupa instalare , restart , dupa incarcare dekstop apar problemele computerul se stinge si vrea restaurare la un punct de restaurare , nu reusesc sa instalez Comodo cu nici un chip , am incercat si firewall-l de la Zonealarm , acesta nici macar nu se despacheteaza , porneste apoi dispare cum nimic nu sa intamplat in instal . Ai o sugestie parere cu ce as putea face ..? Iti multumesc frumos . Cristian.

  Răspunde
  • Salut!
   Articolul a fost publicat acum ceva timp, iar acele programe au fost testate pe Windows Vista și 7. Este unul din primele articole de pe site…și este într-adevăr outdated. Soluțiile antivirus actuale integrează în mare parte ceea ce acum câțiva ani necesita o selecție de programe diferite. E bine totuși că sunteți preventiv. Sugestia mea este să rămâneți cu BitDefender, este suficient.

   Răspunde

Lasă un comentariu