WordPress vs. Blogger – Avantaje si dezavantaje

Majoritatea bloggerilor de astazi au auzit cu siguranta de Blogger sau WordPress.Ambele sunt platforme de editare prin care poti posta sau crea un intreg website neavand nevoie de cunostiinte in HTML, CSS, PHP etc.Pe deasupra acestea ofera o gama larga de optiuni si teme avand chiar si optiunea pentru a face website-ul tau privat.Ambele avand atat de multe atuuri, bloggerii sunt pusi in situatia sa decida care platforma e mai buna sau care le ofera cele mai multe avantaje.

In acest articol o sa va arat dezavantajele si avantajele fiecarei platforme lasandu-va la final sa alegeti care platforma e mai buna.Blogul acesta utilizeaza wordpress, dar in acest articol voi privi din latura critica ambele platforme.Fiecare platforma vine cu avantaje si dezavantaje…rumegandu-le ne putem da seama care platforma e mai buna.

Blogger

Simplu si usor de utilizat cu o interfata destul de simplista, Blogger si-a construit reputatia in special dupa ce compania a fost cumparata de catre GOOGLE.Panoul de control este redus la maxim in stilul specific celor de la Google singurul lucru mai complicat fiind managerul de teme ce iti ofera la dispozitie cateva teme ce pot fi modificate pana la cel mai mic detaliu.Pe langa temele oferite, mai exista pe net inca cateva sute, asa ca alegerea unui design nu ar trebui sa fie vreo problema.

Dupa cum spuneam si mai sus, unul din primele atuuri la Blogger este ca ofera o gama larga de teme(sute) contrar parerii ca blogger are mai putine teme ca WordPress.Wordpress are doar  100 de teme din care sa alegi pe cand blogger are cateva sute.De asemenea ofera control absolut asupra temelor oferind gratuit editor HTML/CSS la acestea, lucru inexistent WordPress unde trebuie sa platesti.

De asemenea monetizarea blogului pe platforma Blogger este mult mai usoara si cel mai important este gratuita, comparativ cu cea de la WordPress unde exista cateva restrictii majore:

  • Poti sa adaugi anunturi pe website numai daca ai peste 25.000 de vizionari a paginilor lunar.Chiar daca indeplinesti aceasta conditie, o parte din bani se va duce companiei.
  • Daca nu indeplinesti aceasta conditie

Interfata pentru monetizarea blogului este deosebit de facila la Blogger aici fiind disponibila prin panoul de control.Userul poate adauga Google Adsense pe blog foarte usor neffind nevoit sa respecte un anumit de vizionari ale paginilor.

WordPress

WordPress este de asemenea foarte popular, fiind o platforma excelenta pentru un bloger ce nu tine cont prima oara la bani ci la continut.Editorul de text unde postezi este mult mai avansat ca cel de la Blogger oferind mult mai multe optiuni si modificari.

De asemenea WordPress ofera si scriptul Akismet care te protejeaza impotriva comentariilor spam.

Interfata de la wordpress a panoului de contro, este mult mai avansata fiind si mai placuta ca aparenta oferind mult mai multe optiuni.Pe cand Blogger ofera o mana de optiuni importante ce la WordPress trebuie sa platesti, WordPress ofera un sac de optiuni minore care te vor ajuta subtil pe viitor.

Suportul media este mult mai avansat aici, imaginile, sunetele si filmele fiind mult mai usor de accesat acestea fiind accesate intr-o „biblioteca” cand vrei sa postezi un anumit fisier de acest gen.

Platforma WordPress ar depasi cu mult pe cea de la blogger daca cel care o utilizeaza ar cumpara serviciile premium.De exemplu suportul pentru editare CSS ar ajuta enorm pe unii bloggeri pe cand spatiul aditional pe altii.Totusi, chiar si utilizand serviciile oferite gratuit poti avea o platforma frumoasa care te va ajuta intr-un mod elegant la nevoie.Aspectul temelor de la WordPress este totusi mai slab ca cel de la Blogger aici avand doar la unele teme cateva optiuni modeste.

Totusi la final, daca ne gandim un pic nu putem face o discrepanta intre Blogger si WordPress, discrepanta venind doar de la fiecare user in parte care alege ce i se potriveste nevoilor cel mai bine.Daca vrei sa o experienta de scris mai avansata ai alege WordPress, iar daca ai vrea sa ai o libertate majora asupra monetizarii blogului sau a temelor ai alege Blogger.

Acum sa nu confundam http://wordpress.com/ cu http://wordpress.org/.Wordpress.com ofera capabilitatea de a crea un blog gratuit, pe cand wordpress.org ofera capabilitatea de a downloada platforma in sine si incarcarea/instalarea ei pe propriul hosting.

Lasă un comentariu