Care sunt cele mai bune programe antivirus gratis

Actualizat la 28 septembrie 2016.

Înainte de a începe acest articol trebuie menționat că toate aceste programe antivirus utilizează diferite metode de promovare pentru a te convinge să treci pe versiunea plătită(mesaje sau pop-ups de tipul „Cumpără versiunea pro… și vei prmi o reducere de…” sunt destul de comune). Totuși programele antivirus pe care o să le menționez mai jos sunt printre cele mai bune, sunt viabile, eficiente, și gratuite.

 

Ce este un antivirus?

La început, ai zice că este o întrebare banală, dar haideți să luam fiecare bucățică în parte…cum funcționează un antivirus? Ce trebuie să luăm în considerare dacă vrem să descărcăm și să instalăm un program de acest gen? Ce ar trebui să îmi ofere?

Cum funcționează?

Te-ai întrebat vreodată cum funcționează un antivirus? Programele de acest gen au apărut la mijlocul anilor ’90 când internetul începuse să se răspândească, ca un scut la amenințările tot mai periculoase ce evoluaseră din banalele programe care doar se instalau pe PC și rețineau ceva date inofensive, până la programe ce puteau să fure datele personale și să afecteze vizibil performanța PC-ului.

Un antivirus merge pe un principiu simplu…îți scanează filele din sistemul de fișiere la nivel de cod obiect și caută anomalii(pentru a vă face o idee, cei de la BitDefender lucrează tot timpul numai în C și în limbaje de asamblare) . Avantajul e că orice virus este, la finele zilei, un soi de program ⇔ la nivelul de jos, el se va traduce în instrucțiuni specifice limbajelor de asamblare(instrucțiuni directe cu memoria și CPU).

În multe privințe, un program antivirus este un soft capabil să recunoască tipare. Prin tipare înțelegem secvențele de instrucțiuni care se dovedesc a fi viruși. Programul antivirus vine cu o bază de date, fie locală sau online, unde se regăsesc caracteristicile din cod a fiecărui virus.

Dacă aceste trăsături se regăsesc și în fișierele executabile atunci putem spune că programul conține o structură de cod malițioasă.

Înainte de a te arunca pe primul antivirus ce îl vezi mai bine compară-l cu alte programe din aceeași categorie ca să vezi ce ți se potrivește mai bine deoarece unele sunt axate mai mult pe anumite părți decât pe altele. Cele din zilele noastre sunt axate în principal pe amenințarea venită de pe internet așa că ar fi bine să cauți unul ce te protejează cu adevărat împotriva amenințărilor venite din această parte. Toate programele antivirus ce am sa le menționez oferă:

 • Protecție în timp real
 • Monitorizează filele și programele ce rulează pe PC
 • Scanează orice filă pe care o descarci pentru a vedea dacă conține amenințări de tipul: virusi, troieni etc.  și avertizează userii în privința anumitor site-uri

 

1. Avast Antivirus

Avast Pro Antivirus

Primul antivirus de pe lista noastră este Avast Antivirus! Avast are un număr record de useri, peste 150 de milioane. Doar acest număr colosal arată cât de apreciat este ca soluție antivirus. Eficient, nu consumă multe resurse ale PC-ului(RAM) și are o groază de scuturi(web, email, foldere etc.). Interfața este plăcută, simplă pe homepage și echilibrată pe celelalte pagini. Actualizările sunt scurte, dese și nu interferează cu celelalte task-uri.

2. Microsoft Security Essentials

Microsoft Security Essentials

Cunoscutul antivirus oferit de Microsoft și anume Microsoft Security Essentials. Acest antivirus s-a dovedit până acum foarte bun, plângerile  din partea utilizatorilor fiind foarte rare. Oferă protecție împotriva infecțiilor ce sunt pe fișierele ce le downloadezi, scut web și scanează folderele ce le deschizi. Nu consumă multe resurse, este lightweight, fiind o soluție de bază. Nu e deloc instrusiv și vei realiza că există numai o dată pe lună când va face o scanare.

3. Avg

AVG Antivirus

Alt antivirus cunoscut este AVG. AVG dispune de o comunitate largă de utilizatori, aproximativ 100 de milioane și este foarte eficient de asemenea. Are o bază de date foarte buna, iar interfața lui minilistă îl face foarte ușor de utilizat. Ce am observat la acest antivirus este regularitate cu care vin versiuni noi, la începutul fiecărui an. O scanare totală durează totuși mai mult ca și la competitori(nu pot spune dacă e un lucru bun sau rău).

4.Avira Antivirus

Avira Security Antivirus

Al patrulea antivirus din lista noastră este Avira Antivirus. Avira se deosebește de celelalte programe menționate mai sus printr-o baza de date un pic mai mare, ce a convins pe mulți utilizatori că este alegerea optimă. Scanarea PC-ului te va costa multe resurse cu acest antivirus și va fi greoaie. Interfața cu utilizatorul nu este atât de strălucitoare și modernă ca și la competiție, dar rămâne simplă și ușor de utilizat – aș numi-o tradițională, fiind similară cu ce găseam la majoritatea programelor antivirus prin anii 2009-2010. De asemenea nu consumă multe resurse RAM și va merge perfect pe un calculator cu resurse medii.

5.Comodo Antivirus

Comodo Antivirus

Comodo antivirus susține ca are cel mai bun antivirus gratis. Îndrăzneață afirmație, dar poate fi într-o anumită măsură adevărată, ea punând în prim plan și soft-ul de firewall. Antivirusul vine cu firewall, anti malware, anti phishing și multe alte opțiuni care le-ai putea găsi doar la o versiune plătita. În conjucție cu firewall-ul, cel puțin pe partea de protecție pe Internet, este o alegere recomandată.

 

Concluzie

Mai există și alte programe, dar cu siguranță acestea se află în top, atât ca popularitate, cât și performanță. Nu uitați să folosiți doar unul pe PC! În trecut eu am folosit toate programele de mai sus, cu precădere Avast și AVG doar că acum folosesc Microsoft Security Essentials – de cele mai multe ori, pe lângă aceste protecții, userul e cel care dictează dacă chiar este necesar un astfel de program sau nu. Totuși rămâne să aflu și părerea dumneavoastră așa că nu ezitați să lăsați un comentariu

În conjuncție cu Malware Bytes, oricare antivirus menționat mai sus îți va face calculatorul cu adevărat invulnerabil.

Nu utilizați programe antivirus de care nu ați mai auzit(decât în Virtual Machine, de dragul testării). Unele pot fi programe scam sau rogueware ce fac mai mult rău decat bine.

3 comentarii la „Care sunt cele mai bune programe antivirus gratis”

 1. Cand vine vorba de antivirusii ce detecteaza PRIMII voii virusi, topul este urmatorul:

  1. AVG
  2. BitDefender
  3. Avira
  4. Comodo

  Datele sunt de pe un site din strainatate, iar administratorul spune ca le-a primit de la un WhiteHat, impreuna cu o lista de erori din site-ul lui… Nu specific sursa! clar?

  Personal, prefer Avira Free, pentru interfata si pentru functia „desinfect”, pe care o gasesc prea rar, la antivirusi. Stiu ca si ESET o avea/are, dar doar daca scoatem banuti…
  Oricum, exista destule crack-uri…

  Apropo, ce spuneti de urmatoarea semnatura, pentru forumuri?
  Be Happy! That can be your lasy day alive…

  Răspunde
 2. TOPURI,TOPURI,TOPURI… peste tot numai TOPURI.Care este cel mai bun antivirus?Ce antivirus imi recomandati? etc…etc…Sunt cele mai stupide,idioate si jalnice intrebari
  Hai sa ne lamurim:
  1.Daca ai un pc slabut: 128/256/512 RAM,procesor pana in 2.00 Ghz nu iti instalezi KASPERSKY,AVG,PANDA,COMODO,BITDEFENDER.DE CE? Fiindca aceste softuri sunt consumatoare/mancatoare de memorie RAM,si oricum asa ceva nu mi-as instala in PC meu.Reclama multa rezultate minime.
  2.AVAST,AVIRA,NOD32 sunt cele mai sfinte softuri de securitate…asta si cu ajutorul vostru
  3.Daca intri pe orice site si dai click pe orice reclama,fereastra sau daca deschizi tot ce tii se cere,atunci in acest caz nu iti mai achizitiona un PC.
  In concluzie nu exista cel mai bun antivirus,exista cel mai prost user

  Răspunde

Lasă un comentariu