Topul celor mai bune programe pentru PC gratis

Tocmai ți-ai cumpărat un computer sau un laptop și nu știi cu ce să începi? Pentru a face totul mai ușor am creat un ghid cu o serie de programe zic eu esențiale unui computer. Programele ce sunt menționate mai jos sunt gratuite(unele într-adevăr oferă opțiuni premium pentru care ar trebui să plătiți), scopul articolului fiind să creeze o colecție cu programele de bază.

 

1.Un program antivirus

Acum câțiva ani un program antivirus nu ar fi fost ceva important. Totuși, astăzi este mult mai important din cauza creșterii exponențiale a hackerilor și implicit a infecțiilor de care ne putem lovi la tot pasul. Un program antivirus bun îți poate oferi un plus de protecție scăpându-te de o grija esențială. Există o mulțime de programe antivirus la momentul actual pe piață,  dar numai câteva sunt eficiente. Sunt programe antivirus care oferă protecție anti-malware, anti-virus și chiar firewall. Pentru utilizarea sigură a PC-ului există programe antivirus gratuite ca Avira, Avast sau AVG. Toate oferă suport extins chiar și în versiunile gratuite. Nu vă pot spune concludent care ar fi mai bun, dar toate oferă protecție sporită.

 

2.Open Office

Vrei să scrii un CV, o prezentare sau chiar o carte, dar nu vrei să cumperi scumpul program de la Microsoft, pachetul Office. E, dacă crezi că nu ai nicio altă opțiune, atunci te înșeli! Open Office nu oferă la fel de multe opțiuni și funcționalități, dar fiindcă este gratuit este mai mult decât suficient. Are caracteristici robuste și este tot timpul bug free, deoarece e open source. Comunitatea ce s-a format în jurul lui e chiar una foarte bună ce se ocupă serios de a face din OpenOffice o alternativă foarte bună la alte programe de tip Office pe care de obicei dai o mulțime de bani.

Este cross platform și pe lângă programul principal Word, pachetul complet vine cu suita completă: prezentări(echivalentul lui Office PowerPoint) și Excel.

 

3.Un media player

Toată lumea are nevoie de un media player. Fie că vrei să vizionezi un film, fie că vrei să asculți muzică, un media player este un program indispensabil PC-ului.

Sunt o mulțime de media playere pe Internet, dar numai câteva cred că merită încercate! Dacă ți-ai cumpărat un PC atunci cu siguranță vei avea pe el Windows Media Player, iar dacă ți-ai cumpărat un MAC atunci vei avea Quick Time Player. Totuși, problemele cu care te vei confrunta în timp vor fi insuficiențele fiecărui media player (Quick Time și Windows Media Player), cea mai uzuală problema fiind lipsa suportului pentru un anumit format. Pentru a găsi mai multe informații legate tipul fișierelor ce pot redate de către fiecare media player mergi la:

Pe Internet mai sunt cunoscute programele:

 • VLC Media Player – un program ce a fost creat de o comunitate globală; oferă suport pentru o gamă largă de formate video și audio așa că ar putea fi alegerea recomandată
 • GOM Player
 • Windows Media Player Classic – foarte lightweight și bun pentru versiunile mai vechi de Windows
 • Winamp (pentru formate audio) – oferă opțiuni avansate pentru controlul sunetului
 • BSPlayer – o alegere populară fiindcă oferă suport larg pentru formate video

 

4.Un program antimalware

În imaginea de mai sus puteți vedea interfața programului Iobit Malware Fighter

Chiar dacă ai un antivirus acesta nu este conceput pentru a se lupta cu programele malware. Sunt programe dedicate numai acestui lucru care pot elimina programele de acest gen de pe computer. Aceste tipuri de file se instalează de cele mai multe ori, fără știrea ta pe PC, pe termen lung afectând performanța, dar punându-te și în pericol, putând fura informațiile private.

Pe internet sunt multe programe antimalware, cele mai cunoscute fiind:

O scanare lunară te poate ține în siguranță. Ambele programe menționate mai sus sunt gratuite, dar oferă și pachete premium.

 

5.Un program pentru rutina zilnică

Interfața programului Advanced system Care(tema neagră)

Simpla navigare pe web îți poate aduce într-o lună peste 1-2Gb de fișiere temporare care îți simplifica navigarea pe web, cu costul reducerii spațiului liber de pe disk și al performanței.

Există un program care îți poate elimina cu ușurință filele de acest gen, este deosebit de compact și face mult mai multe(defragmentează hardul, curăță registrul). Programul este unul din cele mai descărcate de pe cnet.com, iar eficiența cu care execută anumite comenzi a fost confirmată de milioane de utilizatori. Programul vine de la compania IOBit, tot cea care oferă și Security 360. Se numește Advanced System Care, este un program de numai 10Mb care îți poate îmbunătăți considerabil performanața PC-ului. Cel mai important atuu al acestui program este că are o versiune gratuită!

Ce ne oferă Advanced System Care?

 • Programul are o interfață simplă de utilizat
 • Poti curăța PC-ul în 3 clic-uri
 • Alte unelte pentru rutina ‘zilnică’ a PC-ului

Viziteaza IOBit – Advanced system Care free

 

6.Un editor de texte

Ești interesat de programare în general, iar banalul Notepad nu iți place. Există o gamă largă de editoare pe Internet, dar eu o să vă menționez doar cinci, dintre care unul nu este gratis. Teoretic, editorul nu contează…în esență s-ar putea face game dev sau C# și cu Notepad, dar ar trebui să-l compilezi din powershell sau cmd. Lumea și-a dat totuși seama și chiar foarte repede, că munca pe mii de linii de cod pe fundal alb cu scris negru nu e tocmai productivă.

În lista de mai jos o sa vedeți câteve programe deosebit de micuțe(1-3Mb), destinate atât pentru PC cât și pentru Mac. Am ales doar editoare ce nu sunt specializate pe vreun anumit limbaj și oferă doar color highlighting și ceva opțiuni contextuale.

 • Notepad ++ – Un editor de texte ce suporta o gamă largă de limbaje de programare, oferind palete de culori cât mai variate pentru o lizibilitate sporită.
 • ConText – Oferă o gamă mai redusă de suport pentru limbajele de programare, are mai puține optiuni ca și Notepad ++, dar este de două ori mai mic.
 • Coda – Un editor de texte numai pentru Mac! Oferă o interfață evoluată comparativ cu editoarele menționate mai sus, dar nu este gratuit.
 • HTMLKit – Un editor de texte superior Notepad-ului și ConText-ului, gratuit, dar care consumă mai mult spațiu.
 • BBEdit – un editor conceput din nou numai pentru Mac, dar care este de data aceasta gratuit.

 

7.Mozilla Firefox

Browserul ce ar trebui utilizat în navigarea pe web este Firefox. Firefox nu mai este cel mai rapid browser, dar maturitatea sa îl fac tot timpul o alegere potrivită. Mai demult, Google Chrome se mândrea cu faptul că taxa destul de ușor memoria RAM și era foarte rapid. Și acum este rapid, dar din păcate mănâncă o mulțime de memorie.

Fac doar o paranteză…dacă un program consumă memorie RAM nu înseamnă că este lent. Memoria RAM este memoria principală a PC-ului, iar după regiștrii procesorului și LevelI, II, III cache din procesor este cea mai rapidă memorie. Memoria secundară(SSD și HDD) e de zeci, poate chiar de sute de ori mai lentă. Totuși, atunci când folosim cantități mari de RAM per proces, sistemul de operare utilizează un mecanism de swapping pentru o echitabilitate sporită între procese.

Pe deasupra, Firefox vine cu colecția enormă de pluginuri, ce vor satisface și cei mai pretențioși navigatori web. De asemenea Firefox este browserul preferat pentru webmasteri oferind plugin-uri deosebit de folositoare ca Firebug. De asemenea chiar și versiunile mai vechi oferă suport pentru multe tag-uri CSS3 și HTML5 pentru a vedea adevărata față a web-ului. Interfața browser-ului este mult mai evoluată ca cea de la IE8, simplitatea fiind mai importantă ca toolbarurile. Și într-adevăr, cei de la Microsoft și-au dat seama numa de la IE9 că userii nu vor toolbar-uri, ci vor un spațiu cât mai larg pentru a putea găsi conținutul cât mai rapid.

 

8.Un program pentru dezarhivarea fisierelor

Cu toții știm că spațiul este important. De cele mai multe ori însă vei folosi arhivele nu pentru a salva spațiu (de obicei avem chiar din belșug), ci pentru a transmite colecții mari de fișiere ca un bloc unitar. Ca ex. să zicem că vrei șă trimiți pe FB 1000 de fișiere text la un prieten – e mult mai ok să le arhivezi și să trimiți arhiva fiindca așa toate vor fi tratate ca un singur fișier. În viata de zi cu zi ai să te întâlnești cu 2 tipuri de arhive: .zip si .rar. Arhivele .zip ai să le întâlnești cel mai adesea la descărcarea unor fișiere de pe internet, fiindcă acestea permit un acces aleatoriu și acceptă arhivarea fișierelor mai mici de 20 de bytes(blocuri mici de memorie).

Cel mai bun program pentru arhivarea și dezarhivarea fișierelor este WinRAR. Acest program este printre puținele care pot arhiva fișierele Rar și Zip. Este un program micuț, dar care este gratuit pentru o perioadă de 40 de zile – va fi și după, numai că te va bâzâi cu câte-un mesaj la fiecare deschidere a arhivelor.

 

9.Un program pentru download – uTorrent

Pentru descărcarea torrentelor ai nevoie de 3 lucruri: un program pentru a face acest lucru, donatori și o viteză rezonabilă de download. Cred că merită să știm, în termeni simpli, cum merge un torrent. Torrentul ia naștere în momentul în care un user încarcă un anumit fișier. El se va numi donator. După încărcarea totală a filei, ceilalți useri vor putea descărca programul sau fișierul. După ce vor descarca fila ei vor deveni la rândul lor donatori prin intermediul clientului de torente. Totuși lanțul se va rupe când nu vor mai exista donatori!

Se pare că UTorrent este cel mai bun program pentru aceste tipuri de sarcini.

4 comentarii la „Topul celor mai bune programe pentru PC gratis”

 1. Bravo!Un tutorial foarte folositor,credeam ca nu stiu prea multe despre calculator,dar aparent am majoritatea programelor astea.Mersi!

  Răspunde

Lasă un comentariu